Київрада 20 років не може виконати своє рішення щодо заповідання територій

01 лютого 2013, 08:02
Власник сторінки
журналіст
0
385

Протягом 20 років через невиконання рішення Київради дев’ять цінних природних територій Києва досі лишаються позбавленими передбаченого рішенням Київради охоронного статусу.

Рішенням Київради від 17 лютого 1994 року №14 «Про створення, резервування та збереження територій і об'єктів природно-заповідного фонду в м. Києві» (Із змінами і доповненнями, внесеними 9 січня 2006 року №628/3089), Київрада затвердила перелік 15 цінних природних територій та об'єктів, що резервуються для заповідання. Шість з них отримали статус об’єктів та територій природно-заповідного фонду. Решта ні.

Такий непоспіх навряд чи можна пояснити тим, що у київської влади не вистачило часу чи ресурсів, щоб привести це рішення у виконання. Думаю, йдеться про те, що у влади є план забудови цих територій. Підтвердженням тому, на жаль, є вже проголосоване рішення Київради про розробку детального плану території урочища «Горбачиха», яке на думку екологів, може стати початком кінця цієї території як недоторканого ландшафту.

Перелік територій, що зарезервовані під заповідання і досі не заповідані: Парк ім. Кіото (20,0 га), Озеро Вирлиця (120,0 га),  Труханів острів (452,6 га),  Гідропарк (120,0  га - Дарницький район), Гідропарк (22,8 га – Дніпровський район), Острів Долобецький (195,4 га), «Нивка» лісопаркова зона, р. Нивка з каскадом ставків (500 га), Урочище «Горбачиха» (78,4 га),  Урочище «Чорторий» (40,0 га).

Важливо зазначити, що перелік територій, зарезервованих до заповідання у м. Києві дублюється також Генеральним планом Києва до 2020 року, рішенням Київради №806/3381 від 19.07.2005 «Про затвердження Програми розвитку зеленої зони м. Києва до 2010 року та концепції формування зелених насаджень в центральній частині міста». Відповідно до вказаного вище переліку, Державне управління охорони навколишнього природного середовища у м. Києві мало підготувати проект рішення Київради щодо заповідання вказаних вище об’єктів та територій, Київрада – прийняти відповідне рішення.

Втім, вказаних дій досі не відбулось і відповідно, йдеться про бездіяльність Державного управління охорони навколишнього природного середовища у м. Києві та Київради відносно виконання названих вище рішень Київради.

Звернувся до Генеральної прокуратури України та до Служби безпеки України з проханням провести розслідування причин такої бездіяльності і вжити заходів щодо прискорення виконання рішення Київської міської ради від 17 лютого 1994 року № 14 «Про створення, резервування та збереження територій і об'єктів природно-заповідного фонду в м. Києві».


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.