За зиму Андріївський узвіз постарів на 10 років

04 квітня 2012, 15:54
Власник сторінки
журналіст
0

Андріївський узвіз нам важливіший за Євро-2012

Архітектори рекомендують якнайшвидше провести нове детальне інженерне обстеження забудови Андріївського узвозу. Відсутність моніторингу технічного стану забудови після зимово-весняного періоду загрожує її подальшим руйнуванням.

Про це мене, як голову комісії Київради з питань культури та туризму, попередило Київське відділення національної спілки архітекторів України, якою на прохання громадськості було проведене обстеження технічного стану Андріївського узвозу.

Акт Спілки архітекторів повністю підтвердив мої прогнози про прискорене руйнування узвозу у зв’язку з необдуманими діями влади. Але висновки опозиційного депутата - це одне, а акти спілки архітекторів - це зовсім інше. Приємно, що в даному випадку наші підходи повністю співпадають. Влада змушена прислухатися до гласу волаючого в пустелі і припинити розбазарювання духовних, архітектурних та історичних цінностей нашого міста.

Вулиця, нагаю, складається з будинків забудови від початку ХІХ ст. до наших днів. Одноповерхові будівлі в стилі «типового миколаївського класицизму» зводились на високому цоколі без підвалу та на цегляних фундаментах малого заглиблення.

Згідно з актом обстеження будівель споруди знаходяться в різних фазах руйнації, деякі в аварійному стані. Цегляна кладка стін у незадовільному стані, присутні вертикальні та похилі тріщини завтовшки від 0,5 мм. до 6 мм. Цегляний декор зберігся на 70-75%. Цегляні карнизи фасадів – на 30%. Протягом зими-весни 2011-2012 рр. конструкції фундаментів стіни та споруди в цілому постраждали від додаткового підтоплення та зсуву ґрунтів основи. Контрольні маяки на свіжих тріщинах відсутні, динаміка їх розвитку не контролюється.

Оскільки узвозу було завдано багато шкоди і він лише за одну зиму «постарів» на 10 років то, як ви розумієте, самим лише фарбуванням фасадів не обійдешся.

Архітектори настійливо рекомендують кардинально обстежити будинки: виконати детальну облікову інвентаризацію з атрибуцією архітектурних деталей, що збереглися, забезпечити виконання архітектурно-археологічного обміру деталей, які збереглися в аутентичному вигляді і будуть необхідні для виконання проектів комплексної реставрації будинків. А потім за цими матеріалами скласти реставраційне завдання.

І не треба боятися, що роботи не будуть виконані до початку Євро-2012, Євро починається і закінчується, а Андріївський узвіз нам потрібен завжди і в хорошому стані.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.