15 грудня в Києві відбудеться культурна революція

07 грудня 2011, 16:07
Власник сторінки
журналіст
0
1825

Київська влада на сесії Київради 15 грудня 2011 року намагається прийняти «Стратегію розвитку міста Києва до 2025 року», що стане для них своєрідною програмою дій.

Днями депутати Київради отримали новий варіант Стратегії міста Києва до 2025 року, останнє громадське обговорення якого відбулося сьогодні, 7 грудня 2011 року в залі «Олімпійський двір» НСК «Олімпійський".

Трохи розповім про те, що мене, як голову комісії київради з питань культури хвилює передусім. Розділ присвячений розвитку культури у Києві, що раніше називався не українським і далеким від Києва поняттям - «Культурна долина», що я жорстко критикував, тепер інколи називається більш по-київськи - «Культурна височина». Це плюс.

Приємно також, що навколо Києво-Печерської Лаври та Софії Київської будуть створені квартали культури з відповідною туристичною та культурною структурою. Також для киян важливо, що буде створено багатофункціональний сучасний концертно-театральний комплекс більш ніж на 5 тис місць, а не на 1 тис як це передбачалось попередньою стратегією. Головне, щоб про нього не забули в новому Генеральному плані. Шкода, що київська влада відмовилася від ідеї побудови у Києві 130 нових музеїв та 40 нових театрів, як це було передбачено в проекті Стратегії від 31 травня 2011 року. 

Сьогоднішній новий варіант Стратегії передбачає збільшення відвідувань театрів з 1 млн.100 тис до 3 млн. 700 тис. в рік, тобто майже в 3,5 рази (зараз наповнення залів театрів під час вистав складає приблизно 90%, при цьому частина відвідувачів дивляться вистави благодійно). За рахунок чого це буде зроблено, я чесно кажучи, не знаю, адже в такому разі необхідно відкривати нові і нові театральні зали або проводити вистави в театрах не один раз на день, а 2-4 рази. 

Радує, що згідно зі Стратегією вдвічі збільшиться кількість відвідувачів музеїв: з 4 млн. до майже 9 млн. Певно, відвідування музеїв стане безкоштовним, або київська влада виділить серйозні інвестиції в переобладнання та популяризацію столичних музеїв

Найбільше приємностей очікує любителів сучасного та антикварного мистецтва, адже в Києві до 2025 року на кожні 3150 жителів столиці існуватиме одна галерея. Всього їх у столиці буде близько 1 тис.  Галереї, певно, з’являться в кожному дворі. Отже, в галерейній справі на нас чекає своєрідний прорив. Гадаю, буде розроблена ціла комплексна програма «Галереї Києва 2012-2025рр.».

Я ще не встиг проаналізувати інші галузі, але якщо О. Попов й справді має ключ до такого потужного прориву в галузі культури, який передбачений Стратегією, то я можу перетворитися з запеклого опозиціонера до нереалістичних проектів і антикультурних дій команди голови КМДА в палкого прихильника чиновника, що готовий здійснити справжню культурну революцію.

Чесно кажучи, ці проекти виглядають не надто реалістично, але О. Попов як відповідальний політик, який посилається на близьке йому експертне середовище, ймовірніше за все, готовий нести відповідальність за плани прописані в Стратегії стосовно культури.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.