Найбільш гнітюча річниця незалежності України

29 серпня 2011, 08:50
Власник сторінки
.
0
7243

Двадцята річниця української незалежності була найбільш гнітючою за весь час і орвеллівською за своєю природою

 

Історія завершила повний цикл з відродженою Комуністичною партією при владі у вигляді Партії регіонів і Віктором Януковичем у вигляді нового Володимира Щербицького, який помстився тим "буржуазним націоналістам", які насмілилися знищити СРСР і зробити Україну незалежною.

Режим знову опинився в полоні параної з приводу другої революції та вигаданих терористичних загроз і звинуватив у цьому націоналістів. Більше 50 політичних в’язнів наразі перебувають в ув’язненні за сфабрикованими звинуваченнями, у той час як близько 50 автобусів спецназу готові захищати сучасних Щербицького і його команду від народу в день святкування. Колишній Президент Віктор Ющенко, який після свідчень на суді Тимошенко остаточно дискредитував себе, побоявся прийти на мітинг опозиції, оскільки там би його засвистали - усього за тиждень після того, як його автомобіль закидали яйцями.

Справжня орвеллівська не-річниця.

Якщо поставити це в історичний контекст, то в Україну вперше за тридцять років повернулися політичні репресії. Востаннє держава (тоді - Радянський Союз) здійснювала репресії проти представників опозиції ще за часів українського комуністичного лідера Володимира Щербицького.
Представники покоління Кравчука, Кучми, Януковича та Азарова, яким уже за 60 чи навіть 70 років, є прямими нащадками епохи Щербицького, коли вони зробили свою кар’єру в Комуністичній партії України й уряді. Їхня політична культура, ненависть до опозиції, цинізм, піддатливість до корупції та зневага до народу виникли саме за часів Щербицького і "ери стагнації" Леоніда Брежнєва.

Чи справді Україна повернулася до радянських часів після двадцяти років незалежності? Ознаки, що вказували на це, з’явилися вже минулого року - після того, як Янукович прийшов до влади, а Служба безпеки України (СБУ) повернулася до практик КДБ, розпочавши переслідування академіків, студентів, громадських активістів, журналістів і лідерів опозиції.
Внутрішні наслідки повернення репресій епохи Щербицького проявилися в тому, що вперше за часів незалежності України "партія влади" (Партія регіонів) намагається злитися з державою, спираючись на культурну спадщину радянських часів, коли Комуністична партія і держава були єдиним цілим. Іншими пережитками радянської епохи є гостра нетолерантність до дисидентів (тобто опозиції) та небажання розлучатися з владою.

Відповідно, ні в 2012, ні в 2015 році не може бути чесних виборів, адже хто може вірити в чесність виборів, якщо головна опозиційна сила обезголовлена? Тим часом у проміжку між 2013 та 2016 роками Freedom House понизить рейтинг України з "частково вільної" до "невільної" країни, тобто з напівавторитарного режиму до авторитарного.

Протягом наступного десятиріччя існування України в ній або буде встановлено авторитарний режим білоруського зразка, або відбудеться розкол після зовсім не мирного повалення режиму Януковича. Підстав для оптимізму дуже мало. Усі мої передбачення щодо Януковича (в тому числі арешт Тимошенко) збулися.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: Юлия Тимошенко
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.