Майбутнє України в десять етапів

21 жовтня 2011, 13:18
Власник сторінки
.
0
4378

Те, що європейські й американські посадовці за закритими дверима обговорюють можливість застосування візових санкцій до українських чиновників, не означає, що їх скоро введуть у дію.

Зі слів посла ЄС Жозе Мануела Пінту Тейшейра "видно - закривши двері, Євросоюз хоче залишити Януковичу відкритим вікно".

США та ЄС залишать це вікно "відкритим" до парламентських виборів у жовтні 2012 року. Данія, яка перебере на себе головування в Раді ЄС з січня 2012 року, буде ставитися до України значно жорсткіше, ніж Польща, яка сподівалася увінчати своє президентство підписанням угоди про асоціацію в грудні цього року.

Події в Україні протягом наступних чотирьох років будуть розвиватися в десять етапів:

1.     Тимошенко та інших політичних в’язнів не звільнять. Її покарання (7 років ув’язнення плюс 3 роки позбавлення права обіймати державні посади) не дозволить їй взяти участь у наступних чотирьох виборах (парламентських 2012 та 2017 років і президентських 2015 та 2020 років). Вирок Тимошенко гарантує Януковичу, що Тимошенко не буде змагатися з ним протягом двох запланованих президентських термінів і, можливо, не буде його конкурентом навіть на президентських виборах 2020 року, до початку яких він зможе змінити Конституцію, аби скасувати обмеження на два президентські терміни.

2.     Підписання Угоди про політичну асоціацію і надалі будуть відкладати.

3.     Влада використає нову змішану виборчу систему на виборах 2012 року з метою масштабного викривлення волевиявлення населення. Партія регіонів отримає 55-65% місць у парламенті, який перетвориться на штампувальну машину путінського ґатунку. Конституційна більшість у складі Партії регіонів (яка поглине Сильну Україну) і Комуністичної партії дозволить Януковичу змінити Конституцію, надавши російській мові статус державної і перетворивши Україну в євразійську суперпрезидентську республіку.

4.     ОБСЄ, Рада Європи, ЄС, США і Канада не визнають вибори 2012 року такими, що відбулися відповідно до «демократичних стандартів». Це станеться з двох причин. По-перше, представники ЄС уже заявили про те, що не визнають результати майбутніх виборів, якщо лідери опозиції перебуватимуть у в’язниці. Другою причиною будуть масові фальсифікації. У випадку масових протестів населення (як у 2004 році) втручання і засудження виборів з боку Заходу будуть більш імовірними.

5.     Поки немає відповідей на два питання. По-перше, чи підтримає опозиція заклик Арсенія Яценюка бойкотувати вибори в разі запровадження змішаної виборчої системи і перебування Тимошенко у в’язниці. По-друге, чи відбудуться масові акції протесту проти виборчих фальсифікацій. У день винесення вироку Тимошенко в Києві протестували лише 3 тис. чоловік – значно менше, ніж кількість співробітників Беркуту, які патрулювали вулиці столиці. Українці, скоріше за все, голосуватимуть проти Януковича й Партії регіонів на виборах, однак навряд чи вийдуть на вулицю за Тимошенко. Відсутність лідера, який міг би спонукати українців брати участь в масових акціях, і розпорошеність опозиції, значно відрізняють нинішню ситуацію від періоду кінця президентства Кучми, коли Ющенка сприймали як морального лідера, заради якого можна ризикнути своїм життям, а опозиція була єдиною.

6.     "Вікно" ЄС невдовзі зачиниться. Україну на Заході почнуть сприймати як Білорусь-2, а Януковича - як Лукашенку-2.

7.     ЄС і США почнуть складати списки «нев’їзних» чиновників і розробляти санкції проти них у 2012 році, а в 2013 році введуть їх у дію.

8.     У січні 2013 року Freedom House представить результати свого щорічного дослідження, в якому рейтинг України буде вдруге за часів президентства Януковича понижено - цього разу до "невільної" країни. Україна отримає такий статус уперше за свою історію. У січні 2011 року рейтинг України було понижено з "вільної" до "частково вільної" країни.

9.     У часовому проміжку між 2012 і 2015 роками Україна або перетвориться на авторитарну державу (внаслідок пасивності населення), або стане ареною нестабільності та громадянських конфліктів.

10.     Якщо Янукович залишиться при владі до 2015 року, наступні президентські вибори супроводжуватимуться масовими фальсифікаціями, оскільки команда Януковича намагатиметься зберегти владу на невизначений термін. Водночас, 2015 рік відрізнятиметься від 2004 року. По-перше, у 2004 році Кучма покидав президентський офіс після двох термінів і в такій ситуації не бажав застосовувати силу. У 2015 році Янукович матиме можливість бути президентом ще один термін, що буде безперечним стимулом для використання різних методів боротьби. По-друге, в 2004 році тодішній Прем’єр-міністр Янукович зажадав від Кучми застосувати силу для розгону протестуючих, однак той відмовився, не бажаючи мати кров на своїх руках. У 2015 році, натомість, Янукович матиме повний контроль над силовими службами, які він застосує, аби зберегти владу.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.