Новий конфлікт між вірою і наукою... Невже Київрада може чимось зарадити?

04 листопада 2011, 17:32
Власник сторінки
журналіст
0
1162

Комісія Київради з питань культури та туризму відклала прийняття рішення щодо того, кому віддати будинок за адресою вул. Григорія Сковороди, 9 Б, який не поділили релігійна громада та вчені.

Релігійна громада далежить до Руської православної Старообрядницької церкви, а вчені працюють у Центрі археології Києва Інституту археології НАН України.

Наша комісія звернувся з запитом до Головного управління комунальної власності м. Києва, до ГУ охорони культурної спадщини та до ГУ у справах національностей та релігій для надання висновків та додаткових документів щодо історії, власників та права займати зазначену будівлю. 

Аргументи як Інституту археології так і релігійної громади не є бездоганними. У кожної сторони є факти на їх користь, але вони не достатні для прийняття остаточного рішення. 

На сьогодні, жодна зі сторін не надала стовідсоткових аргументів щодо права власності на цей будинок, тому питання вимагає подальшого вивчення. Безумовно, релігійній громаді потрібно надати місце для богослужінь, і в той же час, неможливо допустити бездумного виселення поважного наукового закладу. 

Сподіваюсь, Інститут археології, релігійна громада і депутати, з отриманими додатковими документами, знайдуть взаємовигідний компроміс для вирішення цього питання.

Нагадаю, Центр археології Києва наполягає, що будинок є однією з перших у Києві пам’яток архітектурного класицизму і має використовуваться ним, аже ще з 1918 р.  будинок належить комунальному господарству міста, і в1984 р. будинок був переданий в оренду Інституту археології НАН України для розміщення в ньому постійної експозиції. Старообрядники, посилаючись на історичну довідку щодо пам’ятки архітектури національного значення за адресою: вул. Г. Сковороди, 9 - Б, доводять, що з 1849 року в садибі влаштована молитовня Київської громади старообрядців, яка в 1885 р. набула статусу церкви.

Отже, чергове протистояння церкви і нуковців.... Цього разу на цілком приземленому грунті.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.