Чи побачимо ми знов підмурки Десятинної церкви?

28 листопада 2011, 19:47
Власник сторінки
журналіст
0
3333

Провідні українські археологи виступили з ініціативою засипати піском місце розкопок фундаментів Десятинної церкви – це єдиний спосіб, на їх думку, врятувати дорогоцінні підвалини нашої духовності.

Якщо цього терміново не зробити, то морози і вода зроблять те, чого не зробило тисячоліття.

На початку року КМДА та Міністерство культури України провели конкурс на проект музеєфікації підмурків Десятинної церкви. Перемогли два проекти: один пропонував накрити їх і зробити музей, інший передбачав побудову трьох церков.

Підсумки підбили – про підмурки забули. Складається враження, що чиновники КМДА та Мінкульту не знали, що буде зима і пам’ятка може бути зруйнована? Хто винен, що об’єкт національного значення так і не врятували від нищівної негоди? Хто відшкодує кошти, які використають на засипку і відкопування підмурків і чи стануть їх взагалі хоч колись відкопувати?  

Є реальна небезпека, що поруч засипаних залишків тисячолітньої Десятинної церкви, які подекуди сягають 8 м глибини, а їх площа складає близько 2 тис. м², може бути продовжене незаконне будівництво монастиря. Крім того, не відомо чи є у влади механізм як не допустити встановлення незаконних культових споруд якимось із патріархатів на унікальному місці.

На сьогодні немає відповіді на запитання як демонтувати незаконні споруди, якщо вони таки будуть встановлені? І якщо такий механізм існує чому досі стоять ті незаконні будівлі біля підмурків християнської святині? Якщо не розібратись в цьому клубку, українські пам’ятки будуть нищитись і надалі за безпосередньої чи непрямої підтримки влади.

Хоча трохи пізно, але археологи правильно «б’ють у дзвони», щоправда, піднімаючи лише частину проблем.  

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.