Київська культура знов буде на голодному пайку

26 грудня 2011, 16:01
Власник сторінки
журналіст
0
1091

Бюджет галузі «Культура» в 2012 році виріс на 30% в порівнянні із минулорічним фінансуванням, але...

Підвищення показників виникло не тому, що наступного року покращено фінансування галузі, а переважно за рахунок загального підвищення заробітної плати. 

На жаль, практично всі показники фінансування культури є ущербними. Наприклад, згідно з бюджетом Києва на 2012 рік надбавка працівникам галузі культури передбачена в сумі 15%, а не 20% як працівникам медичної та освітньої сфери. 

Крім того, фінансування заробітних плат працівників театрів у 2012 році знову скорочується. Якщо в 2010 році зарплати фінансувались повністю та ще й виплачувались надбавки, то в 2011 році виплата зарплат за рахунок бюджету скоротилась до 95%, а в наступному році планується зменшити її частку до 90%. При цьому академічні та національні театри ніяких муніципальних надбавок не отримують.

Реально позитивно можна оцінити лише три зміни: це те, що заплановано вирішення проблеми Київського театру оперети, який був суттєво недофінансований минулого року, що окремим рядком закладене фінансування Гогольfest-2012, який цього року так і не відбувся, і те, що запланована реконструкція деяких приміщень закладів культури. 

В бюджеті Києва на 2012 рік в галузі «Культура» закладене фінансування на заходи, які пройдуть під час Євро-2012, а також значна частина фінансування Мистецького арсеналу, на який раніше виділялись гроші виключно із Державного бюджету.

На всі інші заходи, в тому числі й ті 200 конкурсів і фестивалів, які були знищенні при Л. Черновецькому, гроші в бюджеті не знайдені. Йдеться про такі шановані заходи, як Міжнародний конкурс балету ім. С. Лифаря, Міжнародний конкурс вокалістів ім. Б. Гмирі, Хоровий фестиваль «Золотоверхий Київ», Міжнародний Булгаківський фестиваль мистецтв, Літературно-мистецький фестиваль «Поетична весна в Києві», Київський міжнародний фестиваль театрів ляльок, Міжнародний конкурс молодих піаністів пам’яті В. Горовиця та інші.

Також не достатньо профінансована стаття щодо закупівлі книжок в бібліотеки Києва: бюджетом на 2012 рік передбачено виділити лише 0,5 млн. грн. Останніми роками на придбання нової літератури для публічних бібліотек м. Києва виділяється недостатньо коштів. Відповідно до нормативів щороку на закупівлю книжок потрібно виділяти 2,5 млн. грн.

Економитиме місто також на охороні Історико-архітектурної пам′ятки-музею «Київська Фортеця»: замість необхідних 4,5 млн. грн. на охорону об’єкту планують виділити лише близько 2 млн. грн.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.