Київська влада позбавила киян історії і викривила сучасність

31 січня 2012, 05:14
Власник сторінки
журналіст
0

Але чи сама влада це розуміє? Ми з Миколою Томенком спрпобували це пояснити письмово

До Євро-2012 за бюджетні кошти київська влада підготувала спеціальний буклет п’ятьма мовами, який повинен розказати гостям столиці про Київ. Зміст цього буклету обурив києвознавців, істориків та фахівців в галузі туризму.

За дорученням Оргкомітету Всеукраїнської акції «7 чудес України» до голови КМДА Олександра Попова звернувся голова Оргкомітету, історик, віце-спікер Верховної Ради Микола Томенко та я -  голова  Оргкомітету «7 чудес Києва», 

Вражає, що в згаданому буклеті повністю виключено історію Києва як столиці Давноруської та Козацької держави. Якщо читати буклет, то складається враження, що усе найцінніше історії Києва трапилось в часи Російської імперії чи Радянського Союзу, що не відповідає дійсності», - зазначається у зверненні.

Серед об’єктів, які рядять відвідати туристам, значну частину відвідати просто не можливо. Наприклад, Маріїнський палац та Замок Ричарда, які багато років закриті для відвідувачів через реставрацію, що триватиме ще роками. Або, приміром, Будинок з химерами, що є офіційною резиденцією Президента потрапити до нього, також практично не можливо. Невже автори офіційного буклету не знали про це?

Натомість вони забули включити до переліку того, що необхідно відвідати гостям столиці: Софію Київську, Михайлівський Золотоверхий собор, Кирилівську церкву, Володимирський собор, найбільшу в світі жіночу скульптуру - «Батьківщину-мати» чи, приміром, обличчя Києва – вул. Хрещатик та Майдан Незалежності.

«Практично та ж ситуація і з відомими киянами. До їх числа не потрапили: всесвітньовідомий піаніст В. Горовиць, танцівник С. Лифарь, скульптор О. Архипенко, художник К. Малевич, спортсмен та рекордсмен по кількості отриманих олімпійських нагород Б. Шахлін, які давно стали візитівками багатьох культур. Навіть Т.Г.Шевченко, який тісно пов'язаний з Києвом, якому присвячені кілька музеїв у столиці, не потрапив до числа відомих людей столиці.

Дивною виглядає ситуація, коли туристам не пропонують відвідати жоден музей серед яких є ті, що володіють унікальними зібраннями. Це Національний художній музей України, Музей українського народного декоративного мистецтва, Музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків і т.д.

Що стосується сучасної культури, то автори сором’язливо (не підписавши фото) розмістили лише портрет радника Президентів В. Ющенка та В. Януковича, співака В. Гришка, забувши, що сьогодні в Україні творять І. Марчук, офіційно визнаний живим генієм або Н. Матвієнко, чий голос став візитною карткою держави. Щодо європейської молоді, то вона, напевне, повинна знати про переможницю Євробачення Руслану, відомих і знатних, як на Сході так і в Європі, Воплі Відоплясова, Океан Ельзи, гурт Гайдамаки, який став єдиним іноземним колективом, що виступав на відкритті нового стадіону у Варшаві.

«Ми не звертаємо уваги на фінансову сторону питання, адже готуючись до Євро-2012 нашою владою було зроблено чимало більш значних марних витрат. Розуміємо, що популяризація Києва, об’єктивне його висвітлення в очах Європи - не найважливіша для очільників Києва справа і грошей на експертів у цій галузі навряд виділили. Тому готові від імені Оргкомітету безкоштовно залучити до створення оновленої версії рекламного буклету відомих і авторитетних фахівців у галузі києвознавства, історії, архітектури та культури», -   зазначається у зверненні.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.