Як врятувати Києво-Печерську лавру від приватизації

03 лютого 2012, 18:18
Власник сторінки
журналіст
0

Проекту Горбаля могла би протистояти Київрада. Юридично шанси є...

Після приходу до влади В. Януковича Київрада оперативно проголосувала за передачу Києво-Печерської Лаври з муніципальної власності до державної. Тепер у Верховній Раді знаходиться проект Закону щодо передачі об’єкту з державної власності до приватної. Це викликає широкий суспільний негативний резонанс та обурення громадськості, сьогодні необхідне термінове рішення про долю Києво-Печерської Лаври, щоб уникнути конфлікту в суспільстві.

Міністр культури М. Кулиняк заявив, що Лавра не буде передана до приватної власності, і я підтримую таку позицію. Але будемо щирими: рішення Верховної Ради ніяк не залежить ні від мене, ні від Міністра. Ляльководи знаходяться на Банковій. Сьогодні існує єдиний спосіб як не допусти передачу Лаври в приватні руки – це повернути її до муніципальної власності.

Хоча Київрада й проголосувала за передачу української святині до державної власності, фактично передача не відбулась. В тому числі і через «зникнення» з території Києво-Печерської Лаври понад десятка історичних об’єктів-пам’яток. 

Отже, юридично не складно призупинити процес передачі об’єкту до державної власності і залишити його в муніципальній. Але для цього треба скасувати відповідне рішення Київради. З іншого боку, для того, щоб відбулась передача святині до державної власності, а потім і до рук приватників (якщо ВРУ прийме відповідне рішення) Київрада повинна прийняти своє злочинне рішення, яким «спише» з переліку пам’яток Києво-Печерської Лаври ті самі 10 - 12 об’єктів, в тому числі, припустимо, ківорії Святого Антонія і Святого Феодосія та інші.

Сьогодні Київ має двох кандидатів на посаду київського міського голови: О.Попова і В. Кличка. Мені як киянину хотілося б почути офіційну позицію цих претендентів з приводу можливої приватизації Лаври, яку готує ВРУ. І про готовність їх офіційно «списати» знищенні об’єкти руками Київради. А головне нам киянам хотілося б дізнатися про плани дій, якщо такі в них є, аби не допустити згаданої приватизації.

Саме тому  я (як киянин, як голова профільної комісії Київради, як член Головної ради Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, як член Громадської гуманітарної ради м. Києва)  звернувся до обох кандидатів з проханням публічно повідомити свою позицію з приводу небезпеки, що нависла над однією з найбільших історико-культурних та духовних цінностей міста Києва.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.