Соціальна картка - складна розгалужена афера з елементами регіонального егоїзму

03 квітня 2012, 11:30
Власник сторінки
журналіст
0

Введення Соціальної картки киянина - це комерційний проект, який вже на першому «транспортному» етапі, принесе величезні прибутки певним фізичним особам та компаніям, які по суті відмиватимуть бюджетн

Введення Соціальної картки киянина - це комерційний проект, який вже на першому «транспортному» етапі, принесе величезні прибутки певним фізичним особам та компаніям, які по суті відмиватимуть бюджетні гроші через втілення в життя цієї складної і розгалуженої афери.  

Київська влада постійно говорить про необхідність введення соціальних карток киянина, але ніколи їх не вводила. Про такі картки неодноразового говорили за Л. Черновецького, такі картки неодноразово хотіли ввести при О. Попові. Навіщо ці картки потрібні, якщо вони справді потрібні? Пояснення з боку влади ми чуємо - для зручності. Отже київська влада просто так, лише для зручності киян, «викидає» бюджетні мільйони?! Так і хочеться проспівати оду Л. Черновецькому і О. Попову, але щось зупиняє.

Що ж таке насправді соціальна картка на першому етапі? По суті цей проект стартує як соціальний проїзний квиток. І тут у мене виникає два питання: чи буде скасований безкоштовний проїзд за пенсійними і пільговими посвідченнями? Якщо так, то це одразу порушує права всіх, хто має право на безкоштовний проїзд, але не зареєстрований в Києві. Думаю, що таке рішення київської влади буде скасоване в судовому порядку.

Якщо ж паралельно безкоштовний проїзд діятиме і за пенсійним посвідчення, і за карткою киянина, то ті, хто матимуть картку киянина їздитимуть по обох документах: бабуся по своєму пенсійному посвідченню, а онук по бабусиній соціальній картці. Адже хто з чергових на станції метро, наприклад, перевірятиме чим користується пасажир, проходячи через турнікет - проїзними чи картою киянина. Висновок: на цьому етапі в обох випадках ми отримаємо лише шкоду.

Додайте до цього витрати на виготовлення самої картки, апарат та інструментарій обліку і обслуговування, закупівлю терміналів і турнікетів для автобусів, тролейбусів, трамваїв, додаткові незручності через затримку транспорту при вході в пасажирські салони, незручності для мам з колясками та людей з обмеженими фізичними можливостями, які не зможуть потрапити в салон транспорту, бо їм заважатимуть турнікети, а також звільнення тисяч контролерів і кондукторів, які сьогодні працюють в Києві, і ви отримаєте величезний букет фінансового навантаження на бюджет, купу додаткових соціальних проблем та незручностей для киян.

Йдемо далі, я вбачаю в соціальній картці киянина нову форму расизму, яку намагався запровадити Л. Черновецький, а нині успішно запроваджує О. Попов. Тепер людей у нас поділять на 2 сорти: ті, хто зареєстрований в Києві та ті, хто не має столичної прописки. Якщо картка таке велике добро, як говорить КМДА, то за які такі провини її привілеїв позбавлені сотні тисяч людей, які живуть навколо Києва, але працюють на столицю? Не будемо забувати й про сотні тисяч людей, які живуть і працюють в Києві без реєстрації, яку вони не можуть отримати з незалежних від себе причин. Таким чином, влада свідомо використовує принцип регіонального егоїзму, створюючи для однієї частини людей, які працюють на громаду, кращі умови, ніж для іншої частини.

Ще жахливішими будуть наступні етапи: по-перше, картки використають для «оптимізації» пільг, перекладаючи людською мовою - для їх суттєвого скорочення. Але звичайно це буде не зараз, а потім – після виборів. По-друге, ця картка стане механізмом контролю за кожною людиною. Оскільки картка матиме кілька різних чіпів, як нам гордо повідомили в КМДА і при цьому, на відміну від мобільного телефону, вона буде жорстко прив’язана до кожної людини і її особистих даних, влада зможе здійснювати повний контроль над всіма пересуваннями по місту, як за допомогою турнікетів і офіційних проходжень через них, так і за допомогою інших засобів спостереження. Незалежні експерти говорять, що ніяких фантастичних засобів для цього не потрібно. Вже сьогодні можна легко слідкувати за телефонною карткою чи за кожним телефонним апаратом, але якщо картку і апарат ми можемо легко поміняти, то з соціальною карткою виникнуть проблеми.

Невже справді влада готова «бахнути» мільйони, завдати нам незручностей, породити хвилю безробіття, лише для того, щоб надати деякі умовні зручності незначній частині соціально незабезпечених киян. Вибачте, але не вірю!

Якщо ж ця картка не створює кращих умов та зручностей, а лише марно витрачає бюджетний ресурс, то навіщо вона потрібна? Якщо у влади справді є зайві мільйони і вона не знає куди їх витратити, почніть з найпростішого: платіть малозабезпеченим додаткові муніципальні пенсії, а люди самі вирішать на що їх витратити  - на турнікети, на пластикові картки чи на додаткову буханку хліба.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.