Дрес-код Хрещатика має бути дотриманий

01 серпня 2012, 06:03
Власник сторінки
журналіст
0
1159

Проект реконструкції ЦУМу суперечить закону

Громадська консультативна рада при Головному управлінні охорони культурної спадщини КМДА не підтримала проект реконструкції ЦУМу як такий, що суперечить закону.

У членів Ради обурення викликало те, що довоєнна будівля ЦУМу, яка у 1986 році була визнана пам’яткою в тому вигляді в якому вона є зараз, тепер в інтересах забудовника рішенням Міністерства культури має перетворитися лише в дві охоронні стіни. На думку експертів, як і попередні 25 років, предметом охорони повинен залишатися увесь будинок ЦУМу, а не лише дві фасадні стіни, як це передбачено проектом реконструкції зараз. 

Крім зухвалого рішення Міністерства, обурення викликають плани забудовника, який всупереч закону охорони пам’яток, не збирається зберігати в недоторканому вигляді навіть ці дві фасадні стіни. Якщо фасади будуть змінені, за словами одного з експертів, це не лише порушить закон, але й знищить своєрідний дрес-код Хрещатика.

На сьогоднішній день між власниками ЦУМу і ГУ охорони культурної спадщини не існує охоронної угоди. Інспекторів управління на територію будівлі ЦУМу не допускають. І перше, і друге є порушенням законодавства. 

Найприкріше, що реконструкцію ЦУМу проводить компанія пов’язана з Р. Ахметовим, який вже потрапив в халепу, знищивши будинок-пам’ятку на Андріївському узвозі кілька місяців тому руками іншої своєї компанії. Складається враження, що підлеглі найбагатшої людини України роблять все можливе, щоб дискредитувати свого начальника в очах киян.

Припускаю, що відповідна ситуація склалась не через бажання самого Р. Ахметова зруйнувати пам’ятку, адже йому ні до чого відповідні скандали, а через надмірну старанність дрібних клерків догодити своєму шефу. Враховуючи це, депутат сподівається, що служби Р. Ахметова проаналізують проект реконструкції та не допустять знищення об’єкта архітектурної спадщини. 

Я звернувся до Прокуратури м. Києва з проханням перевірити законність дії Міністерства культури України стосовно маніпуляцій з пам’яткою. А також розслідувати діяльність компанії-забудовника стосовно недопущення інспекторів ГУ охорони культурної спадщини для перевірки охоронюваного законом об’єкта (ЦУМу).

Нагадаю, після моєї заяви на секції Містобудівної ради щодо недопущення зміни чи втручання архітекторів в історичний фасад ЦУМу, адже це знищить його як об’єкт, що охороняється законом, в ЗМІ з’явилася інформація про те, що структури Р. Ахметова судитимуться з депутатом Київради.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.