Малу оперу «поглине» новий торговий центр? (ФОТО)

02 серпня 2012, 06:51
Власник сторінки
журналіст
0
1151
Малу оперу «поглине» новий торговий центр? (ФОТО)

Саме через невеликий розмір охоронної зони навколо Малої опери забудовник має можливість побудувати в безпосередній близькості від пам’ятки гігантський торговий центр…

Охоронна зона навколо Малої опери на вул. Дегтярівській, 5, створена рішенням Кабміну, дає можливість забудовнику «поглинути» заклад культури гігантським торговим центром.

Відповідне питання обговорювалося на засіданні Консультативної ради при Головному управлінні охорони культурної спадщини КМДА. 

Нагадаю, що через необдумані дії київської влади, земельна ділянка, на якій знаходиться будівля Малої опери (пам’ятка) та прилеглі до неї землі, повністю орендовані комерційною компанією, яка не погоджувалася повернути землю місту. 

Комісія з питань культури давно наполягала на затвердженні охоронної зони навколо пам’ятки архітектури Малої опери, що дало б змогу закладу не лише зберегти будівлю-пам’ятку, але й розпочати реставрацію будівлі. На сьогодні, нарешті, охоронна зона таки створена рішенням Мінкульту, але проблема в тому, що вона не охороняє історичну будівлю, а лише фіксує межі земельної ділянки.

Саме через невеликий розмір охоронної зони навколо Малої опери забудовник має можливість побудувати в безпосередній близькості від пам’ятки гігантський торговий центр. Хоча земля комерційній фірмі виділялась не для будівництва торгового центру, а для зведення житлових будинків. Відповідна ситуація, на думку депутата, може призвести до навмисного руйнування пам’ятки та відсутності будь-якої відповідальності за це з боку влади.

Консультативна рада запропонувала затвердити Малій опері інші межі охоронної зони, які б не дозволяли забудовнику звести величезний об’єкт. Чи прийме влада до уваги зауваження та пропозиції експертів консультативної ради не відомо. Відомо лише одне - ця пам’ятка має бути захищена не лише на словах, але діями, як передбачено законом. 

Як відомо, будинок на Дегтярівській, 5 – пам’ятка архітектури, був збудований 1902 року. Його діяльність носила культурно-просвітницький характер. У червні 2004 року в цьому будинку вирішено створити Театрально-видовищний заклад «Мала опера» з ініціативи славнозвісної оперної співачки Євгенії Мірошниченко. Повноцінної реалізації проекту досі не відбулося, оскільки земля під Малою оперою не належить закладу культури.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.