Мене насторожує пасивність КМДА щодо Гостинного двору

13 вересня 2012, 06:38
Власник сторінки
журналіст
0
783

Поки що лише громада та члени УТОПІК зацікавлені у порятунку будівлі.

Одне з ключових питань щодо долі Гостинного двору під час засідання консультативної ради при Головному управлінні охорони культурної спадщини КМДА не розглядалось, хоча передбачалося порядком денним засідання. Причиною стало невчасне надходження відповідних документів.

Після рішення УТОПІК з пропозицією надати Гостинному двору статус пам’ятки містобудування, тепер багато залежить від позиції київської влади. Звичайно, що головну роботу повинен виконати Мінкульт, але і позиція ГУ охорони культурної спадщини могла б зіграти позитивну роль у вирішенні даного питання.

Поки що лише громада та члени УТОПІК зацікавлені у порятунку будівлі Гостинного двору.

Мене насторожує те, що одне з гострих питань сьогодення не було обговорено спеціалістами на консультативній раді. Тим паче, до порядку денного найближчої сесії Київради включено питання щодо передачі земельної ділянки для реконструкції будівлі Гостинного двору під торгово-офісний  центр. І було б дуже добре, аби до цього часу  ГУ охорони культурної спадщини надало свої висновки. Це б дало можливість врятувати історичну будівлю від перебудови.

Нагадаю, Гостинний двір був позбавлений статусу пам’ятки історії у зв’язку з тим, що у 1982 році відбулась його суттєва реконструкція і будинок втратив автентичність. Тому Колегія Головної Ради Українського товариства охорони пам’яток історії та культури (УТОПІК) запропонувала внести будівлю Гостинного двору до Державного реєстру нерухомих пам’яток не як пам’ятку історії, я як пам’ятку містобудування, що більш точно відповідає реальному статусу цієї будівлі.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.