У 2013 необхідно відзначити 300-річчя з дня народження Григоровича-Барського

16 січня 2013, 07:27
Власник сторінки
журналіст
0
525

Я та М. Томенко зареєстрували у Парламенті проект Постанови № 1065 про відзначення 300-річчя з дня народження видатного архітектора Івана Григоровича-Барського.

У 2013 році виповнюється 300 років з дня народження видатного архітектора українського бароко Івана Григоровича-Барського, архітектурна спадщина якого є досить різноманітною: водогін із фонтаном «Феліціан» на Подолі, над яким зодчий збудував вишуканий цегляний павільйон, де на даху було встановлено статую апостола Андрія. Вода витікала з посудини, яку тримав янгол. Але на початку ХІХ ст. янгол поступився місцем Самсонові, що роздирає пащу леву. Наново декорував стародавню Кирилівську церкву.

На жаль, багато з робіт Івана Григоровича не збереглися. Але й ті, що залишилися, дають уявлення про нього як про геніального архітектора: Покровська церква (1766) на однойменній вулиці у столиці. Так само збереглася й Набережно-Микільська церква (1772—1775) на вулиці Григорія Сковороди у Києві.

Як відомо, І. Григорович-Барський залишив свій творчий спадок і за межами Києва - у Золотоноші (Спасо-Преображенський собор Красногірського монастиря), у Козельці (Собор Різдва Богородиці, Будинок полкової канцелярії) та у Межигір’ї .

Для мене, окрім цінних київських об’єктів, до яких приклав руку видатний архітектор, особливо цінним є Собор Різдва Богородиці в Козельці, який був увесь час у мене на очах, оскілки поруч жила моя бабуся. Я бачив усі його періоди від занедбаного, до сучасного стану.

Відповідно до проекту серед святкових заходів, відбудуться трансляції тематичних теле- і радіопередач, присвячених життю і діяльності Івана Григоровича-Барського. Також Українському державному підприємству поштового зв'язку «Укрпошта» запропоновано видати поштову марку, присвячену 300-річчю з дня народження архітектора.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.