Я ініціюю створення депутатської ТСК з розслідування дефіциту фінансування доріг

11 квітня 2013, 12:39
Власник сторінки
Народний депутат України
0
933

Тимчасова слідча комісія працюватиме над розслідуванням причин виникнення дефіциту фінансування будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг в Україні

Сьогодні повідомила громадськості й ЗМІ, що ініціюю створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування причин виникнення дефіциту фінансування будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг в Україні.

Я, так само як і мільйони українців, щоденно їжджу по дорогах. Більше того, як депутат-мажоритарник я провожу багато часу на окрузі. Й недаремно недавно на сесії Житомирської облради я погрожувала особисто перегородити дорогу Житомир-Бердичів. Цього автошляху елементарно не існує! Це грунт, на якому де-не-де зустрічаються залишки асфальту. А люди з мого округу щоденно мусять їздити цією дорогою до Житомира – на роботу, до близьких, по справах. І це лише дані з мого округу, а в Україні тисячі таких сполучень, проїжджаючи які водії в найкращому випадку знижують швидкість, а в найгіршому - полишають на цьому «автошляху» частини своїх автівок й отримують величезні рахунки за подальший ремонт.        

Каталізатором створення подібної ТСК стало нещодавнє подання Міністерством інфраструктури України до Кабінету Міністрів України пропозиції щодо підвищення ціни акцизу на нафтопродукти. Це, відповідно, провокуватиме колосальне зростання ціни на пальне – приблизно на 60%. Міністерство зазначає, що кошти, які надійдуть від акцизу, будуть спрямовані на дорожній фонд й витрачатимуться на будівництво і ремонт доріг.

Відповідно до ст. 3 Закону України «Про джерела фінансування дорожнього господарства України» у Державному бюджеті України щорічно передбачаються видатки на фінансування робіт, пов'язаних з будівництвом, реконструкцією, ремонтом і утриманням автомобільних доріг. Для цих цілей у складі Державного бюджету України створюється Державний дорожній фонд України.

Дохідна частина цього фонду формується за рахунок надходжень від акцизного збору та ввізного мита на нафтопродукти, акцизного збору та ввізного мита з імпортованих на митну територію України транспортних засобів та шин до них, інших надходжень до Державного бюджету України, в обсягах, що визначаються законом про Державний бюджет України на поточний рік.

Ці групи товарів є доволі ліквідними: тобто за логікою саме вони мали б забезпечити достатність надходжень коштів до дорожнього фонду на фінансування робіт по автошляхам. Проте дороги стають все гіршими і гіршими, жодних обіцяних «покращень» автошляхів не спостерігається, а водії так і продовжують їздити по самих ямах. Очевидно, що це свідчить про наявність системних проблем у фінансуванні галузі, що обумовлене елементарним порушенням законодавства, махінаціями і незаконними оборудками. 

Згідно з наявними у мене даними на територію нашої країни ввозиться на 50% більше імпортованих транспортних засобів, шин і нафтопродуктів, аніж насправді декларується на митниці – тобто половина потрапляє у такий собі Бермудський трикутник між митницею іноземної країни і України. Все це надходить як контрабанда і, відповідно, державний бюджет втрачає до половини акцизного збору, що має бути спрямований на фінансування дорожнього фонду.

Я впевнена в тому, що в разі подолання існуючих системних контрабандних схем і махінацій на митниці, бюджет дорожнього фонду поповниться настільки, що не потребуватиме додаткового підвищення акцизного збору.  А залатування чергових дірок й за рахунок кишень населення є абсолютно необґрунтованим, абсурдним кроком! 

Створення ТСК дозволить здійснити перевірку депутатами дотримання законодавства України при адмініструванні акцизного податку та ввізного мита на окремі групи товарів й виявити факти зловживання й неналежного використання бюджетних коштів, що призвели до дефіциту фінансування автодоріг. Також ми працюватимемо над розробкою заходів і рекомендацій щодо припинення знайдених порушень. Внаслідок проведеної роботи очікую, що нам вдасться виявити й подолати системні оборудки й махінації, за рахунок чого збільшиться фінансування дорожнього фонду й відбудуться довгоочікувані реконструкції й ремонти доріг, а не «залатування» і «заляпування». 

Дуже сподіваюся, що депутатським фракціям не все одно по яких дорогах їздять українці й парламентарі приєднаються до робити ТСК.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: бюджет,дороги,акциз,Лабунська,фінансування,митниця,дорожній фонд
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.