Дмитро Шульга: Хочеш їздити без віз? Підтримай 2342!

20 травня 2013, 14:18
Власник сторінки
політолог, науковий директор ІЄАС, Голова Правління Міжнародного фонду "Відродження", експерт громадської ініціативи "Європа без
0
1335

Актуальний і точний текст колеги щодо спроб захисників "моралі" завалити законопроект щодо запобігання та протидії дискримінації та ймовірної ціни таких спроб.

Зовсім скоро ВРУ може скандально поставити хрест на всіх наших надіях отримати безвізовий режим з ЄС. У єдиному пориві можуть об'єднатися комуністи і свободівці, регіонали і батьківщина, сталіністи і бандерівці, православні і католики. Аби завалити законопроект № 2342 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання та протидії дискримінації в Україні".

Аргументи просто не витримують критики. Йдеться про буцім-то легалізацію шлюбів, пропаганду гомосексуалізму і навіть замах на свободу слова.

Повна маячня! Йдеться виключно про рівність у трудових правах.

Прочитайте текст законопроекту, він у вільному доступі тут: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=45813

Найлегше - подивіться на порівняльну таблицю - які саме зміни пропонуються - це дуже просто, документ дуже короткий:

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc34?id=&pf3511=45813&pf35401=251166

Побачете, що йдеться лише-навсього про розширення переліку ознак, дискримінація за якими забороняється у Кодексі законів про працю. Зараз держава забезпечує рівність трудових прав усіх громадян незалежно від: походження, соціального і майнового стану, расової та національної приналежності, статі, мови, політичних поглядів, релігійних переконань, роду і характеру занять, місця проживання та інших обставин. 

Вся новація полягає у тому, що до цього переліку додається ознака сексуальної орієнтації.

Тобто 2342 гарантує, що в Україні героя "Нашої Раши" першого у світі фрезеровщика з нетрадиційною сексуальною орієнтацією Івана Дуліна-Светлакова не можна буде звільнити або знизити йому зарплату лише за те, що він має іншу, ніж його начальник Михалич-Галустян, сексуальну орієнтацію.

От і все.

Кожен політик, журналіст аб громадський діяч, хто виступає проти цього законопроекту - нехай розуміє сам і чесно каже іншим, що він виступає проти безвізового режиму з ЄС. Адже законодавство про захист від дискримінації - це ключова вимога для скасування віз з боку ЄС.

Противники 2342 лякають, що це мовляв лише перша ластівка, буцім далі ЄС вимагатиме більшого. Це або незнання, або манупіляція. Бо у законодавстві ЄС стосовно антидискримінації за ознакою сексуальної орієнтації наразі є лише Директива 2000/78 щодо general framework for equal treatment in employment and occupation (http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32000L0078:en:NOT), яка забороняє таку дискуримінацію стосовно працевлаштування та зайнятості.

Ось на приведення нашого КзОТу у відповідність з цією директивою і спрямований законопроект 2342.

Іншого ЄС просто не може вимагати, бо у нього нема інших законодавчих норм ані стосовно шлюбів, ані стосовно усиновлення, ані стосовно чогоь іншого. Ці питання регулюються законами країн-членів ЄС, які тут зберігають суверенітет. Наприклад, Конституції членів ЄС Польщі, Болгарії, Литви, Латвії містять визначення шлюбу як союзу між жінкою і чоловіком - так само, як це прописано у Конституції України. Для довідки, у більшості країн ЄС представники ЛГБТ не мають права на шлюб, а лише на "громадянський союз" (який гарантує цивільні права - наприклад, на спадщину, на відвідування партнера у лікарні і т.д., але не на усиновлення або на визнання "шлюбу перед Богом і людьми") -

http://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_in_the_European_Union

http://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_in_Europe

http://en.wikipedia.org/wiki/Recognition_of_same-sex_unions_in_Europe

Але, повторюся, ці питання кожна країна вирішує сама, стандарти ЄС стосуються лише рівності у трудових відносинах.

На завершення: нещодавно Молдова прийняла аналогічний закон. Теж під величезні крики, потужні протести православної церкви (у Молдові вона єдина і є найбільш потужною релігійною конфесією), залякування "шлюбами" і т.д. І що? Апокаліпсу не сталося. Все спокійно, весь гамір улігся на наступний день після того, як парламент проголосував.


Автор: Дмитро Шульга, менеджер Європейської програми Міжнародного фонду "Відродження"

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.