Я ініціюю зміни до деяких законів щодо тимчасової зміни місця голосування

22 травня 2013, 17:22
Власник сторінки
Народний депутат України
0
639

Тимчасова зміна місця голосування громадян є однією з технологій спотворення результатів голосування на одномандатних округах. Аби запобігти цьому вношу законопроект 2081а щодо змін до деяких законів

Вчора ввечері зареєструвала кілька законопроектів. Одному з них, за номером 2081а, хочу приділити трохи більше уваги.  

Отже, законопроект 2081а передбачає внесення змін до Законів України «Про вибори народних депутатів України» та «Про державний реєстр виборців» з метою регулювання процесу голосування у одномандатних виборчих округах у випадку тимчасової зміни місця голосування громадянами. 

Чому саме зараз і чому саме одномандатні округи? По-перше, цей законопроект уже реєструвався мною у Верховній Раді України у вересні 2012 р. з метою регулювання процесу голосування на одномандатних округах під час парламентських виборів. Проте він не був розглянутий у першому читанні, внаслідок чого відбулося його автоматичне відкликання. Наразі я реєструю його вдруге. 

По-друге, де факто парламентські вибори досі не скінчилися. Залишаються проблемні округи, де необхідне проведення повторних виборів. А отже, даний законопроект діє на випередження з метою можливі махінації з використанням положення про тимчасову зміну місця голосування громадянами. 

Діюче законодавство України, зокрема Закон України «Про вибори народних депутатів України» та «Про Державний реєстр виборців» передбачають тимчасову зміну місця голосування громадян водночас не визначаючи поважних причин для подібної зміни. Такі положення створюють широкі можливості для зловживань: наприклад, з метою забезпечити необхідний результат голосування можливе здійснення організованих переміщень лояльних виборців у необхідний округ. Звісно, результати такого «волевиявлення» не відповідають основним демократичним нормам, адже не відображають волю тих виборців, які постійно проживають на території відповідної виборчої дільниці.  

Загалом законопроектом 2081а передбачається: 

  • встановити заборону участі у виборах за одномандатними виборчими округами виборців які тимчасово змінили місце голосування та збереження за такими виборцями права на участь у виборах за багатомандатним виборчим округом
  • обмежити кількість виборців, що включатимуться до списків певної виборчої дільниці в результаті зміни місця проживання до 1% від загальної кількості виборців, які проживають на території відповідної дільниці
  • вдосконалити вимоги щодо підстав для тимчасової зміни місця голосування 

Дуже сподіваюся що ті депутати, які зараховують себе до захисників демократичних принципів проголосують за цей законопроект. Адже що може бути більш демократичне аніж запобігання спотворення результатів голосування громади й забезпечення максимально справедливих результатів волевиявлення. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: вибори,Лабунська,одномандатні округи,тимчасове місце голосування
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.