У заповідниках покрали пташенят "червонокнижного" степового журавля

05 липня 2013, 11:22
Власник сторінки
журналіст
0
679

На Херсонщині невідомі особи розорили гнізда занесеного до Червоної книги України степового журавля-красавки і викрали пташенят.

До того, як стався напад, орнітологи вели спостереження за 68 журавлиними гніздами із пташенятами. Проте вчора замість пташенят у своїх біноклях вони побачили спустошені гнізда - 58 з них виявились розореними. В кожному гнізді переважно було по двоє пташенят, а отже 116 їх зникли у невідомому напрямку.

Факти пограбування пташенят і яєць підтверджуються свідченнями місцевих жителів.

Як вирозумієте, грабіжники не просто бавляться чи вирішили засмажити собі яєчню, вони розорюють гнізда в чисто комерційних цілях на замовлення власників приватних зоопарків і розплідників, які в нашій державі стали дуже модними серед багатіїв. За одне яйце дрохви або степового журавля вони платять від 18 до 60 доларів, а за підросле пташеня, що вже адаптувався до життя в неволі, ціна доходить і до тисячі доларів. А ось непоправної шкоди природі, що наноситься таким "бізнесом", в грошах не оцінити. Проте міліція та екологічні служби Криму та Херсонщини зайняли позицію байдужих спостерігачів: про затримання правоохоронцями браконьєрів, які цілеспрямовано руйнують гніздування рідкісних птахів, абсолютно нічого не чути. Жодного випадку покарання поки не відомо. 

Як свідчать орнітологи, розорення гнізд та виводків набули системного і загрозливого характеру. Вони відбуваються упродовж ряду років. Через це немає ніяких гарантій збереження виводків і кладок, відновлення популяції не відбувається, а тому є загроза повного зникнення гніздової популяції степового журавля в Україні.

Можливо, ті пташенята, що досі лишились у не розорених гніздах на Херсонщині – останні степові журавлі України.

Зважаючи на те, що відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2012 р. № 1030 "Про розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання)», викрадення одного пташеняти порушнику має коштувати 6190 гривень. Даний злочин коштує близько 1 млн. грн., не говорячи вже про проникнення на територію заповідників.

Сидіти склавши руки не можу. Тому я звернувся до Служби Безпеки України та Міністра внутрішніх справ України з проханням невідкладно втрутитись у ситуацію та зупинити цей злочинний промисел.


Як мені розповіли у  ландшафтному парку «Кінбурнська коса», браконьєри знищують не тільки колонії степового журавля: грабують також гнізда не менш рідкісного птаха - степової дрохви.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.