Стимулювати розвиток малого бізнесу за рахунок зменшення оподаткування

28 серпня 2013, 09:57
Власник сторінки
Народний депутат України
0
1154

Стимулювання розвитку малого бізнесу за рахунок звільнення від оподаткування дрібних підприємців пенсіонерів чи інвалідів, а також добровільної участі у системі загальнообов'язкого соцстрахування

Днями зареєструвала у ВРУ проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо сприяння розвитку малого підприємництва)». 

Одназу зазначу, що розробка даного законопроекту стала результатом численних зустрічей, які я і моя команда мали під час передвиборної кампанії й вже у післявиборчий період, особливо в невеликих містах і селах. Звісно, під час кожної зустрічі кожен говорить про своє: хтось - про відсутність елементарної ринкової інфраструктури через небажання місцевої влади створити дрібним підприємцям й їх клієнтам комфортні умови для роботи, хтось - про зниження кількості клієнтів. Але в одному всі єдині - фізичні особи підприємці, що працюють на ринках, особливо в невеликих містах і селах, потерпають під значних фінансових зобов'язань податки, заробітна плата працівникам, соціальні внески... Вести бізнес для дрібних підприємців, особливо з уразливих груп населення, таких як пенсіонери чи інваліди, стає неможливим. За такої ситуації дрібні підприємці мають закриватися.        

Зареєстрований проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо сприяння розвитку малого підприємництва)» передбачає повне звільнення від оподаткування доходів від підприємницької діяльності підприємців пенсіонерів за віком або інвалідів, які отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Звільнення від оподаткування таких осіб відбуватиметься у разі, якщо вони не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню, і обсяг їх доходів протягом календарного року не перевищує 150 000 гривень (підпункт 165.1.53 статті 165 Податкового кодексу України). 

Додатково законопроект передбачає надання можливісті особам, які належать до першої групи платників єдиного податку (дохід протягом року не перевищує 150 000 гривень), добровільно брати участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування з розміром єдиного внеску, що не перевищуватиме 10% від мінімального розміру заробітної плати, визначеного законом (статті 4, 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»).

Прийняття цього законопроекту є більш ніж актуальним на сьогоднішній день, адже Україна намагається побороти згубні наслідки світової фінансово-економічної кризи. Наразі необхідний стимул для розвитку малого підприємництва, зменшення обтяжливих фінансових зобов’язань принаймні у середовищі малозахищених верств населення. 

За словами самих підприємців для них ведення роздрібної торгівлі - «спроба вижити, єдине джерело існування, можливість утримувати свою родину». Даний проект закону має на меті зменшити фінансовий тягар, що лягає на плечі малого бізнесу в Україні. При цьому державний бюджет не зазнає жодних втрат: за рахунок суттєвого стимулювання бізнесової активності малих підприємців ті з них, що перебували на межі закриття власної діяльності через збитковість зможуть продовжити свою роботу, ті хто вагався - розпочнуть. 

Дуже прошу своїх колег-депутатів не затягувати розгляд даного законопроекту, як це часто трапляється з ініціативами, що вкрай необхідні населенню, і проголосувати за його прийняття. Він стане ковтком свіжого повітря для найбільш вразливих представників малого бізнесу України, дозволить їм самостійно дбати про себе і свої сім’ї. 

Даний законопроект - не останній з запланованих до внесення проект, що має на меті зменшити тягар оподаткування, що сьогодні лежить на дрібному бізнесові, особливо його найнезахищеній частині. Тому дуже хочу попросити тих, хто читає зараз ці рядки - якщо у вас є власні конструктивні (саме конструктивні й обгрунтовані!) думки й ідеї з питання розвитку й стимулювання бізнесової активності малого бізнесу в України - прошу скидати їх на електронну скиньку моєї команди labunska.press [at] gmail.com. Все обов'язково розглянемо і врахуємо! 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: Лабунська,податки,дрібний бізнес
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.