Третя сесія Верховної Ради: чого чекати?

03 вересня 2013, 16:48
Власник сторінки
Народний депутат України
0
760

Сьогодні після довгої перерви розпочала свою роботу Верховна Рада України. Я дуже сподіваюся, що цей політичний сезон буде сповнений конструктивної й плідної роботи парламентарів

Що я очікую від роботи 3-ї сесії ВРУ? 

В першу чергу - прийняття вкрай важливих євроінтеграційних законів. Саміт Східного партнерства, що буде проходити у листопаді цього року - вирішальний етап переговорів з ЄС щодо підписання з Україною Угоди про асоціацію. Від підготовки нашої країни до переговорів буде залежати подальший процес співпраці з країнами ЄС, сприйняття нашої країни на міжнародній арені. Прийняття цих законів більше не можна відтерміновувати чи затягувати, а необхідно поставити на голосування в першу чергу. Саме тому я дуже сподіваюся, що депутати зрозуміють всю важливість їх прийняття й їх розгляд не буде штучно затягуватися. Це голосування ще раз підтвердить прагнення України до підписання Угоди про асоціацію, продемонструє європейським лідерам послідовність нашої країни в цьому питанні.        

Окреме питання - призначення виборів на тих округах, які досі не представлені в парламенті, а також у Києві. На сьогодні існує 7 округів, які не мають власного представника-депутата у Верховній Раді, а це означає, що інтереси цих громадян нівелюються. А депутат-мажоритарник - це і обов’язково відкриті громадські приймальні, це і щомісячна робота на окрузі, це і відстоювання інтересів своїх виборців у ВРУ. Нелегітимна Київрада “працює” вже кілька місяців, 2 червня закінчилися повноваження її депутатів. Столиця вже давно залишилась без народнообраного мера міста. Це означає не лише поступове знищення місцевого самоврядування, але й нехтування законним правом киян на обрання депутатів Київради і мера міста. Вибори у 7-ми мажоритарних округах та в Києві необхідно провести якнайшвидше й забезпечити справедливе представлення інтересів громадян в парламенті країни, а киянам надати право самим обрати Київського міського голову та депутатів Київської міської ради.          

По-друге, очікую, можливо і безнадійно, що депутати почнуть відмовлятись від власних політичних амбіцій на користь конструктивної роботи і голосувань за вкрай необхідні законопроекти. Через подібні протистояння була провалена низка важливих законопроектів під час попередньої сесії, зокрема щодо відміни пенсійної та медичної реформ. Три абсолютно ідентичні законопроекти, що були подані від народних депутатів різних сил, не знайшли підтримки серед опонентів, лише через те, що були подані “ворожим табором”! Мета депутатів, що працюють у Верховній Раді, голосувати за ті законопроекти, що потрібні громадянам і їх виборцям. А не голосувати за конструктивні й потрібні законопроекти тількі через те, що вони подані депутатом з іншої фракції - ознака політичної недолугості та недалекоглядності!   

По-третє - дуже сподіваюся, що Бюджет 2014 року, який традиційно обговорюється і приймається в осінній період, буде більш соціальним, що в ньому буде закладено достойний рівень пенсій і зарплат, будуть поновлені соціальні виплати, існуватиме достатнє фінансування життєво важливих галузей. Марно, але все ж таки сподіваюся, що отримає розвиток освіта, наука і культура, а не продовжиться безконтрольне розкрадання бюджетних коштів за рахунок будівництва об’єктів Євробаскету 2015 і примарної Олімпіади 2022.            

По четверте очікую, що під час цієї сесії зареєстровані мною законопроекти будуть розглянуті Верховною Радою. Дані закони є більш ніж актуальними і своєчасними для громадян, адже були розроблені в процесі спілкування з громадами під час відкритих слухань і особистих зустрічей.  

Наостанок я очікую принаймні початку впровадження реформи місцевого самоврядування, що підвищить роль місцевих громад й наділить їх достатніми повноваженнями і фінансовими ресурсами. 

Загалом вітаю всіх громадян з початком 3-ї сесії Верховної Ради. Перед нами стоять важливі завдання й я дуже сподіваюся, що ми гідно з ними впораємося. Сподіваюся, що прийде момент, коли депутати врешті-решт усвідомлять, що вони в першу чергу є УКРАЇНЦЯМИ, а не просто представниками окремих політичних партій.    

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: Лабунська,сесія Верховної Ради,євроінтеграційні закони
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.