Хто ми після цього?

27 вересня 2013, 09:40
Власник сторінки
0
1172

Ми наївні думаємо, що комплекс Допи-Гєпи виник у наш час...


“Три страшні вороги українського відродження — Москва, український провінціалізм і комплекс Кочубеївщини — живуть і сьогодні. Запекла ненависть Михайла Драгоманова не знищила українського провінціалізму. Запекла ненависть Дмитра Донцова не знищила Москви. Запекла ненависть В’ячеслава Липинського не знищила комплексу Кочубеївщини. Сьогодні вони панують…»

Це написав більше ніж півстоліття тому у своїй статті Юрій Шевельов. Той самий, пам‘ятну дошку якому днями знищили у Харкові. Настільки влучні слова… які мають безпосереднє відношення до цього акту вандалізму. 

Ми ж наївні думали, що комплекс Допи-Гєпи виник у наш час. Ні… Це давня українська проблема… Комплекс меншовартості, помножений на жагу вислужитись та отримати підтримку від чергового тирана, здатний на страшні речі.

Подумайте самі. Юрій Шевельов – учений зі світовим ім‘ям, яким має гордитись Харків, через 11 років після смерті! обвинувачується у пособництві фашистському режиму. На засідання, де приймається рішення з цього приводу прибуває мер міста і голова обладміністрації. Вони продавлюють це безглузде питання і рішення по демонтажу голосується майже одноголосно. Фарс? Але майже одразу після прийняття цього рішення пам‘ятну дошку з будинку, де жив Шевельов серед білого дня збивають сокирою…. Завіса.

«Бій під Полтавою виграв Росії не Петро І, а українські Кочубеї. Само зрозуміло, Петро й Росія влучно використали це, як використовували всі подібні нагоди, що їх не бракувало. Про причини самого комплексу Кочубеївщини хай говорять історики й психологи. Він живе й досі», - писав у 1954 році Юрій Шевельов. І доказом до цієї цитати звучить сокира, яка трощить граніт дошки пам‘яті… Навіть заступництво провідних учених світу не допомогло. 

Невже хтось думає, що видатному вченому Шевельову, який пішов з життя на піку визнання є хоч якесь діло до цієї дошки? Ця дошка була для нас, для його співвітчизників та нащадків, щоб ми пам‘ятали про можливості людського розуму та генію. Ця сокира була направлена проти нас, нею Допа з Гєпою та іншими сучасними  «кочубеями» намагались зробити лоботомію всім думаючим та освіченим людям…. 

Хто ми після цього? Зрозуміло, шановні читачі, що ви цього не робили… Але ми дозволили, щоб це зробили з нами…


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.