Кличко: фальш-старт чи сильний хід?

29 жовтня 2013, 11:53
Власник сторінки
Украинский политтехнолог
0
451

Газета.ua

Лідер фракції УДАР Віталій Кличко з парламентської трибуни заявив про те, що він балотується у президенти України. "Те, що відбувається на сьогоднішній день в парламенті з законом, до якого мають відношення провладні депутати, я заявляю, що цим мене не залякати і не зупинити. Щоб припинити різноманітні домисли і спроби розправитися зі мною як з можливим кандидатом, я заявляю: я балотуюся у президенти", - сказав Кличко.

Така заява стала наслідком прийняття парламентом закону №2054 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників податків". У партії пояснили, що в прийнятих змінах до Податкового кодексу міститься норма, яку можна використовувати як підставу для зняття з реєстрації Кличка як кандидата в президенти.

Головна проблема нашої опозиції, всіх кандидатів на майбутній президентській гонці те, що вони не можуть нав'язати свій порядок денний. Постійно хтось щось пропонує, і нічого, по-суті, не відбувалось. Нині із програшної ситуації, стосовно можливого зняття з реєстрації Кличка як кандидата в президенти, політик гарно виплутався.

Опозиційний лідер зараз міняє схему. Замість того, щоби постійно "відгавкуватись", чи заявляти про проблеми, він ясно і зрозуміло сказав: "Янукович із Партією регіонів не хочуть, щоби я був президентом, бо я у нього виграю. Тому і йду на це".

Його заява - це сильний хід. Це непоганий поштовх на початку виборчої кампанії. Але це не можна назвати фальш-стартом. Бо і так всім зрозуміло, що він би балотувався. Для нього зараз є небезпека зробити багато помилок, але головне — не забувати про відповідальність.

Лідер УДАРу першим заявив, що буде балотуватися в президенти. Для нього це плюс. В передвиборчу кампанію він входить із тим гаслом, який підтверджує попередньо озвучену концепцію стосовно необхідності обрання єдиного кандидата вже в першому турі.

І це вже проблема інших кандидатів, як вони будуть будувати схему та лінію своєї поведінки.

Цікаво, що якщо зараз буде підписана Угода про асоціацію із Європейським Союзом, Янукович буде купатися в промінцях слави. Тому, якщо Кличко і надалі буде реалізовувати це протистояння - "Я і Янукович", то зможе притягнути до себе певну частину електорату, які голосувати за Тимошенко.

Звичайно, люди хочуть побачити єдиного кандидата. Це нормальне явище. Але проблема в тому, що всі опозиційні лідери - конкуренти між собою. Ніхто з них не хоче віддавати перемогу іншому. Тому, перемога лідера УДАРу залежатиме від того, як від побудує свою подальшу кампанію. І чи готовий буде електорат сприймати його як єдиного кандидата.

Якщо це почуття виникне, а це не один день роботи команди Кличка, то питання щодо Яценюка та Тягнибока взагалі відпаде. Вони самі зрозуміють, що їхнє висування та боротьба з Кличком буде мінусом для них же самих. Але це складний механізм. В такому разі має змінитися психологія виборців.

Якщо ж зараз Яценюк із Тягнибоком оголосять, що йдуть в президенти, то це буде виглядати смішно та недолуго. Це їх одразу ставить на друге, третє місце. Їм необхідно розповідати про єдність демократичних сил, на чому вже Яценюк наголошував. І, звичайно ж, намагатися переграти інформаційно не заяву Кличка, а всю цю тему.

Записала Людмила Парасківа

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.