Чи здатна одна людина змінити хід історії?

31 жовтня 2013, 14:51
Власник сторінки
0
561

Можливо ви зараз скажете «ні». А можливо ‑ «так». Реальність від цього зовсім не зміниться, тому що не залежить від наших думок про неї

Чи здатна одна людина змінити хід історії?

 

Можливо ви зараз скажете «ні». А можливо «так». Реальність від цього зовсім не зміниться, тому що не залежить від наших думок про неї.

 

Я хочу розповісти вам одну історію, яка трапилась майже півтисячоліття тому. Уявіть собі: Німеччина. 1517 рік.  Папа Лев Х знаходить, як йому тоді здавалось, блискучу ідею, як зібрати гроші на будівництво храму Святого Петра у Ватикані. Він публікує буллу про відпущення гріхів і продаж індульгенцій з метою «Сприяння побудові храму св. Петра і порятунку душ християнського світу».

 

Кошти полилися рікою, адже знаходилась безліч охочих отримати відпущення будь-яких гріхів, лише сплативши певну суму. На той час, Мартін Лютер вже більше десяти років був священиком католицької церкви та викладав теологію в університеті Віттенбергу. Йому знадобилося менше двох тижнів після публікації булли Папи, щоб написати 95 тез стосовно покаяння та індульгенцій. Існує версія, що саме в цей день, 31 жовтня він їх прибив до воріт церкви у Віттенбергу, щоб усі прихожани змогли прочитати і подумати стосовно цінності папських індульгенцій. Але історики сходяться на тому, що Мартін Лютер лише розіслав свої тези друзям, для того, щоб ініціювати дискусію навколо підходів до віри.

 

Звичайно, коли Лютер писав свої тези ні про який бунт чи революцію в Церкві не йшлось. У нього на думці було лише викоренити зловживання всередині Церкви та повернутись до справжньої  віри, до християнського фундаменту, який закладався Біблією.

 

Але за декілька років Папа Римський відлучив Лютера від церкви та піддав анафемі. Інквізиція відкрила на нього полювання. Адже в його тезах йшлось про такі «крамольні» речі, як те, що спасіння для вічного життя можливе лише Божою милістю, а передумовою для цього є щира віру у Христа і ніякі індульгенції тобі цього не подарують.

 

Бурхлива реакція Папи перетворила звичайного монаха на символ боротьби із відсталістю та невіглаством. Вона перетворила Лютера на засновника нової протестантської Церкви – лютеранської... До речі, індульгенції за гроші заборонили в католицизмі через 50 років після опублікування його тез, але протестантську хвилю ані багаття, ані зброя вже зупинити не змогли

 

Повертаючись до початку нашої розмови, все ж таки, чи здатна одна людина змінити хід історії?

 

Якщо ви відповіли «так», - це означає, що ви знаєте та розумієте історію. Але це ще не все. Залишилось зрозуміти, що ця людина, яка здатна змінити все  – це ніхто інший, як ви! Це не ваш сусід, не обличчя, яке ви бачите по телебаченню. Це завжди ви! Тому що лише від вас залежить все: починаючи від вашого життя та життя ваших близьких і закінчуючи життям та існуванням країни. Як тільки більшість українців це усвідомить, у нас відбудуться реальні зміни та наступить Відродження. Відродження держави, нації та країни.. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.