Світ має зупинити російське піратство та розблокувати порти України

25 липня 2023, 18:03
Власник сторінки
Президент об'єднання підприємств Укрметалургпром
0
429
Олександр Каленков, президент об'єднання підприємств Укрметалургпром

Вихід РФ із Зернової угоди Україна має використати, щоб відстояти своє право на вільне судноплавство та розблокувати порти для експорту всіх видів продукції.

Абсолютно неправильно взагалі говорити про зернову угоду. З окупантами жодних угод взагалі не може бути! Ці угоди не можуть влаштовувати Україну, бо за міжнародними законами громадянська торгівля має здійснюватися, навіть коли ведуться війни. Те, що робить росія - це піратство і тероризм.

Зараз, коли РФ сама вийшла зі всіх угод, Україні потрібно наполягати на виконанні міжнародних правил морської торгівлі. Для цього необхідно виконати низку підготовчих процедур.

Для того, щоб Україна могла користуватися Чорним морем для торгівлі, потрібно забезпечити Україну ППО. Це перше. Друге - просити у наших партнерів забезпечити Україну катерами та мінними тральщиками. Третє – це доступ до страхування і фонд, який міг би перестрахувати ризики страхових компаній, які будуть страхувати і судна, і вантажі України. Це конкретні кроки, які не призводять до жодної ескалації та вирішують проблему, повертаючи і Україну, та решту учасників у межі міжнародного законодавства з міжнародної торгівлі.

Також міжнародні партнери можуть піти на крок далі та надати військовий супровід.

Але найголовніше - українським чиновникам треба припинити говорити за зернову угоду. Не треба йти на поводу у росіян. Немає жодних угод. Є міжнародне законодавство та міжнародні правила торгівлі. Ось у цих рамках потрібно і існувати, і домагатися того, щоб Росія теж з цим зважала. А для цього, як я вже сказав, потрібні абсолютно зрозумілі кроки, які можуть наші партнери забезпечити.

Днями Федерація роботодавців транспорту України оприлюднила заяву, згідно з якою через заблокування портів Україна втратила щонайменше 10% ВВП, 18 млрд доларів валютної виручки, 500 тис. робочих місць та 135 млрд грн податків – що можна порівняти з бюджетом видатків України на освіту чи охорону здоров'я.

Раніше віце-прем'єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков заявив, що Україна потребує вільного морського експорту, і закликав міжнародне співтовариство об'єднатися для розблокування українських портів.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
СПЕЦТЕМА: Бізнес
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.