Вони вбивають SEO: 5 нюансів розробки, які є фатальними для пошукового просуванн

31 січня 2023, 12:59
Власник сторінки
Co-founder Elit-Web agency
0
23
Вони вбивають SEO: 5 нюансів розробки, які є фатальними для пошукового просуванн

Чому трапляються просідання сайтів? Хто у цьому винен? Ці питання вже не перший рік нам ставлять багато власників онлайн-ресурсів, які звертаються за послугами SEO.

Цікаво, що чиєїсь певної провини може і не бути, проте необережні дії, що стосуються технічної складової, можуть спричинити подібний результат. Щоб зрозуміти, що ж призвело до просідання, варто розібратися, які фактори здатні спровокувати втрати трафіку, навіть якщо кожен спеціаліст, який працював із сайтом, чудово виконав свої завдання.

У цій статті ми покажемо, які 5 помилок, допущених при розробці, можуть стати фатальними для SEO. Детально їх розглянемо та підкажемо рішення. Крім того, розберемося, чому важливо, щоб оптимізатори та розробники працювали пліч-о-пліч. Отже, почнемо.


Як навіть крута технологія може зашкодити SEO

«Добра добувши, кращого не шукай»… Або варто шукати? Чи можливо, що якісно виконана технологія раптом стала причиною втрати позицій у рейтингу? Виявляється, так.

Причина такої події — помилки, які абсолютно не є небезпечними для розробки, але є критичними для SEO. Через це ресурс втрачає позиції, а його власник — клієнтів і, отже, гроші. Щоб виправити ситуацію, знову потрібно запускати роботи з просування, а це також тягне за собою нові витрати.

Чи є вина розробника у цій ситуації? Цілком ймовірно, що ні, оскільки в технічному плані він усе зробив правильно. Просідання — це «промах» оптимізаторів? Теж ні, спрацьовано «чисто». Але є певні помилки, які розробник просто не міг спрогнозувати через те, що не розуміється на нюансах SEO. Наразі розглянемо, про які проблеми йдеться, як їх виправляти, щоб не допустити критичних ситуацій.

П'ять вбивць для SEO

Розгляньмо важливі моменти, які не помічають розробники. Серед помилок, здатних занапастити SEO:

1. Слабка швидкість завантаження та відсутність адаптивності

Буває, що, працюючи над дизайном, основні сили та увага приділяються лише десктопній версії, при цьому адаптивна залишається в стані «і так нормально». Робити подібне не можна. Пошукові системи не пускають на верхні позиції рейтингу сайти з поганою адаптивністю. Також через це власник бізнесу втрачає ту частку відвідувачів, які заходять на сайт з телефонів та планшетів. Тому важливо при розробці приділити увагу дизайну як десктопної, так і мобільної версії. Потрібно оптимізувати ресурс під різні девайси та операційні системи, щоб він коректно відображався на будь-яких пристроях.

Ще одним головним болем є швидкість завантаження. Перевірено, що очікування понад 3 секунди призводить до того, що користувач залишає сайт. Ось вам і додаткові проблеми для SEO. Важливо у будь-який спосіб збільшити швидкість. Зробити це можна, оптимізувавши зображення, прибравши зайві елементи та ін. Якщо потрібні складні компоненти дизайну, є контент великого обсягу, тоді слід підібрати потужний двигун.

Випадок із власного досвіду: наша компанія працювала над інтернет-маркетингом відомого онлайн-магазину меблів. Спочатку питання про прокачування мобільної версії навіть не стояло, але фахівці зрозуміли цю потребу. В результаті після опрацювання технічних моментів та юзабіліті у сайту виріс мобільний трафік.

2. Неправильний переїзд на інший домен

Перенесення ресурсу може призвести до втрати позицій. Відбувається це з низки причин:

  • Інший домен, який купили для переїзду, вже підпадав під санкції. Пошуковики це запам'ятали, звідси й зниження у видачі.

  • Низька якість посилань з інших джерел, які ведуть на нову адресу.

  • Занадто «молодий» домен, пошукові системи такі не пускають на верхні позиції рейтингу.

Також можуть виникнути проблеми при налаштуванні опції переадресації або перенесенні контенту на новий вебресурс.

Увага! Зміна домену в будь-якому випадку призведе до просідання позицій (до 30%). Якщо спад різкіший і сильніший, це вказує на те, що є дуже серйозні проблеми.

Висновки: насамперед слід перевірити домен. Робити це потрібно ще до покупки. Важливо переконатись, що він не потрапляв під санкції, на нього не ведуть підозрілі посилання. Це забере час, але позбавить проблем у майбутньому.

Правильно виконаний переїзд також важливий. Слід коректно прописати редиректи, відобразити цей факт в інструментах вебмайстрів, перенести елементи SEO. Потрібно проконсультуватися з оптимізаторами до переїзду домену, уточнити, чи є сенс у цій дії.


Випадок із власного досвіду: до нас звернувся клієнт (власник бізнесу в автомобільній сфері) з проблемою просадки трафіку після переїзду на новий домен. Причиною такої ситуації стали помилки, допущені розробниками під час налаштування редиректу. Ми їх виправили, підвищили відвідуваність утричі, відновили обсяги трафіку на ресурс. Однак результати могли бути ще кращими, якби не просідання.


3. Баги під час оновлення сайту

Будь-який сайт з часом морально старіє, стає менш зручним. Допускати таке не можна. Для комерційних ресурсів важливо модернізуватись, удосконалювати дизайн, доопрацьовувати структуру тощо. Тому оновлень не уникнути, що не завжди йде на користь SEO. Іноді вдосконалення стає причиною втрати позицій.

Чому таке відбувається? Причини можуть бути різні. Наприклад, у процесі оновлення розробник при додаванні нових вебсторінок старі видалив. Серед них цілком могли бути й адреси, які залучали стабільний трафік. Їхнє видалення стало причиною втрати відвідувачів і, як наслідок, просідання. Розумніше в подібних ситуаціях, звичайно, було б на такі «працюючі» сторінки просто залити новий контент, а не видаляти. Якщо так зробити, то посилальна вага перейшла б в інше місце на сайті, а не безслідно зникла. Але такі тонкощі відомі лише оптимізаторам, а розробники про них не знають.

Випадок із власного досвіду: Нещодавно нам довелося працювати з ресурсом клієнта, який просив звести до мінімуму просідання трафіку при заміні структури або дизайну. Ускладнювалася ситуація ще й тим, що він мав інший сайт у цьому ж регіоні з аналогічною тематикою. Розбираючись, ми виявили, що домен одного ресурсу містив структуру та метатеги іншого.

Ситуація вимагала виправлення. Ми вирішили проблему наступним чином: на основі наявних фільтрів було створено структуру зі збереженими старими урлами на сторінки, які залучали трафік. Потім виконали роботи з технічної оптимізації, наростили зовнішні посилання. Однак клієнт наполегливо просив раніше перенести вебсайт на новий домен. Це і призвело до невеликих просадок трафіку. Але нам вдалося уникнути склеювання ресурсів, тож втрати виявилися незначними.


4. Неякісна реалізація мультимовності

Google дуже вимогливий до того, щоб на сайті контент, розрахований на користувачів з різних країн, був перекладений рідними для них мовами. Інакше про високі позиції при ранжуванні можна забути. Однак розробники часто недбало ставляться до функції мультимовності. Але погано не те, що вони не приділяють їй належної уваги. Тут важливі помилки, які допускаються. У ході створення мультимовності найчастіше зустрічаються такі баги:

  • виконання прямого перекладу замість локалізації заповнення. Через це матеріали не адаптовані під законодавчі, національні та поведінкові чинники;

  • незнання діалектів та нюансів мов. Елементарний приклад: розділ зі статтями британською англійською підписаний Articles, а американською англійською — Blog. Таких ситуацій маса, і вони будуть помилками при налаштуванні мультимовності;

  • адаптація лише текстового наповнення, ігнорування заголовків, підрозділів та ін. Розробники думають, що ці елементи не дуже важливі. Але вони мають значення. Якщо адаптувати чи робити переклад сторінки, потрібно обробляти матеріал повністю;

  • переклад ключів. Це також погано для оптимізації. У такій справі важливо зважати на особливості використання того чи іншого слова, нюанси мови. Дослівні переклади сьогодні не потрібні, вони мають бути адаптованими, а СЯ краще заново зібрати.

В цілому грамотно налаштована мультимовність здатна забезпечити коректну індексацію будь-якою мовою.

Випадок із власного досвіду: Якось до нас звернувся клієнт із проблемою просідання, яка утворилася після перекладу українською мовою. Щоб виправити ситуацію, ми виконали низку робіт: видалили биті посилання, повторення метатегів та ін. Потім ми оптимізували контент, прибрали помилки, розділили його версії на різні сторінки. Ці дії залучили вагомий потік трафіку.



5. Помилки або відсутність атрибуту hreflang

Ця помилка також має відношення до мультимовності. Атрибут hreflang необхідний, якщо сайт містить контент 2–3 мовами. Саме він вказує на цей факт пошуковикам. Але при розробці фахівці іноді забувають про hreflang. Серед найчастіших помилок:

  • відсутність атрибуту (повне або в заголовках);

  • немає урла, що вказує на себе;

  • неправильний код країни.

Хоча є й протилежні приклади. Наприклад, багато ресурсів з топу існують без hreflang. Однак можна уникнути проблем із втратою позицій, якщо вона є.

Випадок із власного досвіду: якось ми просували туристичний сайт на зарубіжному ринку. Звичайно, GEO та мультимовність були дуже потрібні. Компанія була в Україні, а основною аудиторією були іноземні користувачі. Після виконання техаудиту ми зрозуміли, що мультимовність реалізована неправильно. Стояло завдання виправити ситуацію. Для цього потрібно було продемонструвати пошуковим системам поділ мовних версій за регіонами. У цьому нам допоміг hreflang. Ми розділили ГЕО, чим досягли релевантної видачі для кожної місцевості.


Секрет успіху: гармонія між розробкою та SEO

Отже, ми розібралися з основними проблемами, які можуть призвести до просідання трафіку через помилки, допущені при розробці. Тепер важливо зрозуміти, як їх уникнути. Справа в тому, що вимагати від розробника дотримання нюансів SEO не варто, він має власний спектр завдань. Що робити в таких випадках? Відповідь проста: співпрацювати з оптимізаторами. Не обов'язково робити це на всіх етапах створення ресурсів, але є аспекти, які стосуються безпосередньо SEO. Своєчасне залучення оптимізатора дозволить уникнути помилок, які спричинять втрату трафіку та позицій ресурсу у видачі.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: маркетинг,интернет-маркетинг,новости маркетинга,digital,internet-marketing,SEO,инструменты маркетинга,маркетинг на 100%
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.