Вивід бізнесу на закордонні ринки

09 січня 2023, 12:57
Власник сторінки
Co-founder Elit-Web agency
0
28
Вивід бізнесу на закордонні ринки

Тонкощі, підводні камені та наш особистий досвід виводу бізнеса на закордонні ринки

Вітаю, колеги!

Мене звуть Ігор Воловий, я співзасновник агентства інтернет-маркетингу Elit-Web. І сьогодні я б хотів обговорити з вами надважливу для українського бізнесу тему — вихід на закордонні ринки. Повномасштабне вторгнення стало однією з головних причин, чому вітчизняний бізнес почав активно орієнтуватися саме на Захід. Ми в Elit-Web теж це відчули — значна кількість клієнтів частково, а іноді й повністю свічнулася до Європи. А ми зі свого боку отримали новий досвід у питаннях просування за кордоном. Власне, саме про це я й буду розповідати сьогодні. Адже просування в Україні та за її межами — це іноді зовсім різні підходи й методи.

Отже, почнемо!

Перше й найголовніше: складнощі та специфіка інтернет-просування на Заході

Коли ви тільки виходите на західноєвропейський або американський ринок, то практично одразу стикаєтеся з деякими доволі серйозними, скажімо так, нюансами:

  1. Для ефективного просування доводиться аналізувати кожен регіон окремо, адже різниця між регіонами та цільовою аудиторією, що тут проживає, може бути дуже суттєвою.

  2. Вартість ліда зазвичай непомірно висока. Особливо якщо ми порівнюємо її з цінами в Україні.

  3. Інструменти просування можуть працювати інакше та давати не зовсім очікувані результати.

  4. Пошук нейтів-авторів для написання якісних текстів на сайт теж повʼязаний із деякими складнощами.

  5. Для повноцінної роботи та взаємодії з клієнтами необхідно мати хоча б англомовних менеджерів.

  6. Результатів просування за кордоном зазвичай доводиться чекати довше, ніж в Україні.

Додам до цього інші менталітети, закони та норми, звичаї й життєві цінності. Усе це може відіграти важливу роль в ефективності вашої роботи. Як позитивну, так і відверто негативну.

90% компаній, що виходять на закордонний ринок, припускаються однієї помилки — використовують досвід просування в Україні

SEO, PPC й SMM: як вони працюють за кордоном та як ефективно використовувати ці методи

Одразу зазначу, що в цій статті я не буду детально розглядати кожен метод просування окремо. Будемо відштовхуватися від того, що певний досвід у вас вже є. Якщо ні — запрошую до блогу Elit-Web, де вже зібрано багато публікацій з кожного з цих напрямів.

Натомість я хочу сконцентруватися на складнощах і специфіці SEO, PPC й SMM на закордонних ринках, а також поділитися порадами, як зробити ці методи ефективнішими.

SEO-просування

Перше й найголовніше — конкуренція практично в усіх нішах з погляду SEO на Заході в рази більша. І не сумнівайтеся, більшість сайтів ваших конкурентів дійсно добре оптимізована. На отримання швидких лідів розраховувати зазвичай не доводиться — потрібно запастися терпінням. А вартість просування при цьому може бути у два, три чи навіть пʼять разів вищою, ніж в Україні. Інвестиції окупаються за 7-10 місяців, не раніше.

Але за комплексного підходу можна отримати дійсно гарні результати. Наведу приклад із нашого досвіду:



Можу дати кілька порад від наших експертів, як підвищити ефективність SEO-просування:

  1. Максимально ретельно вивчайте конкурентів. 

  2. Зробіть свої сайти UX-френдлі та мінімалістичними.

  3. Створюйте якісний, перш за все інформаційний контент.

  4. Приділяйте максимум уваги мобільній версії сайту.

  5. Враховуйте особливості кожного регіону, де просуваєтеся.

  6. Працюйте з фахівцями, що мають досвід роботи саме в цьому регіоні.

Звісно, є ніші з відносно невисокою конкуренцією, у яких можна досягти результатів швидше та дешевше. Але таких ніш вкрай мало.

PPC-просування

Контекстна реклама — це саме той напрям, за допомогою якого можна швидко охопити цільову аудиторію, привернути її увагу, зробити ваш бренд більш впізнаваним і популярним. Але, знову ж таки, памʼятаємо про високу конкуренцію. Щоб отримувати дійсно суттєвий приріст кількості замовлень, в PPC-просування доведеться вкладати кошти не один місяць. Можу навести приклад із нашого досвіду, як за чотири місяці роботи ми допомогли клієнту досягти дійсно гарних результатів:



Щоб отримати максимум віддачі від PPC-просування, ми з командою радимо таке:

  1. Дуже глибоко аналізуйте аудиторію. Від цього залежить буквально все!

  2. Ретельно вивчайте рекламні кампанії ваших конкурентів.

  3. Для створення рекламних оголошень залучайте носія мови.

  4. Обовʼязково ознайомтеся з законодавчою базою, нормами та звичаями країни чи регіону.

  5. Сегментуйте аудиторію за регіонами, навіть якщо працюєте в межах однієї невеликої країни.

  6. Щодня відстежуйте результати й оперативно вносьте зміни до рекламної кампанії.

Особисто від себе також хочу порадити працювати з підрядниками, що мають контакт із менеджерами Google. Це дасть змогу швидше та краще оптимізувати рекламну кампанію.

SMM-просування

Щодо SEO-просування, тут теж вистачає особливостей. Наприклад, дуже важливо враховувати мовні аспекти, культурні особливості, менталітет аудиторії у країні чи регіоні, де ви просуваєтеся. Адже SMM — це саме про контакт з аудиторією, а не лише про продажі. 

Будьте готові, що вартість рекламних показів буде істотно вищою, ніж в Україні. Для об'єктивного тестування гіпотез необхідно не менше ніж $2000. Окрім того, дуже важливо враховувати законодавчі обмеження, що діють у регіоні. Вони можуть бути доволі неочевидними. Але незнання закону, як то кажуть, не звільняє від відповідальності. Будьте уважні.

Якщо ви вибираєте саме цей канал просування, можу дати кілька порад:

  • створюйте стриманий, більш класичний візуал. Особливо коли просуваєтеся в Західній Європі;

  • залиште експерименти й нестандартні підходи на потім, забудьте про шок-контент і тому подібне;

  • не перевантажуйте публікації текстами, концентруйтеся на візуалі й емоційних посилах;

  • відмовтеся від навʼязливих оферів: «купи», «замов», «зареєструйся зараз» і тому подібне;

  • робіть більшу ставку саме на рекламу. І трохи меншу — безпосередньо на контент.

Також маю зазначити одну доволі неочікувану особливість західної аудиторії. Якщо українські користувачі радше напишуть вам у Direct, або особисті повідомлення, Facebook, то європейці в більшості випадків одразу телефонують. Тому раджу подбати, щоб менеджер завжди був на звʼязку у робочий час та не відвертав увагу на інші задачі крім роботи з клієнтами.

Розсилки LinkedIn: неочікувано чудовий канал просування

Я виніс LinkedIn в окремий пункт не просто так. Український бізнес зараз хоча і присутній у більшості своїй в LinkedIn, але він практично не використовує можливості цієї платформи. На Заході все інакше. Тут LinkedIn — це не просто місце для пошуку роботи та співробітників, а ще й зручний інструмент для просування та продажів.

Майте на увазі, що LinkedIn-розсилки орієнтовані перш за все на B2B-сектор.

Головний інструмент LinkedIn у контексті нашої сьогоднішньої теми — це розсилки, які можна налаштувати безпосередньо на платформі. До того ж налаштовувати та запускати їх можна як повністю вручну, так і автоматизувавши процес:

  • ручне налаштування: не потребує особливих навичок та використання спеціального програмного забезпечення. Та водночас може займати тривалий час й обʼєктивно не є зручним;

  • автоматизоване налаштування: швидке, дозволяє охопити більшу аудиторію та зручніше працювати з B2B. З іншого боку, вам знадобиться додаткове програмне забезпечення для роботи. Наприклад, плагін Waalaxy для Google Chrome. І спочатку з ним доволі складно розібратися.



Додаткові методи, які ви можете використовувати

Якщо зазначених інструментів і методів вам недостатньо, можете використовувати додаткові:

  • сервіси для автоматизації email-розсилок: Mailchimp, Unisender, SendPulse;

  • фріланс-біржа UpWork;

  • популярні маркетплейси: Amazon, Walmart, Allegro, Ebay, Etsy та інші.

До речі, на останній пункт я раджу звернути особливу увагу. Європейські або американські користувачі з більшою ймовірністю зроблять замовлення на якомусь Amazon чи Ebay, ніж у фірмовому інтернет-магазині. Тому подбайте, щоб ваша компанія та ваш продукт були на цих маркетплейсах.

Замість висновків: як діяти, якщо ви тільки починаєте

Не секрет, що починати завжди складно. Але якщо ви вирішили виходити на закордонний ринок та не знаєте, з чого почати, раджу зробити пʼять головних кроків:

  1. Проведіть глибокий аналіз ринку та цільової аудиторії. Адже може виявитися, що ви взагалі вибрали не свій регіон.

  2. Детально вивчіть конкурентів, їхні канали й методи просування. Це допоможе вам взяти на озброєння їх вдалий досвід та не припуститися їхніх помилок.

  3. Виберіть декілька каналів просування. Не концентруйтеся лише на чомусь одному.

  4. Створіть власну невелику команду, у якій буде маркетолог, SEO-спеціаліст, таргетолог та контент-менеджер. Інші — за потребою.

  5. Розробіть власну стратегію просування під вибраний регіон. Не починайте роботу без готової стратегії.

Ну а тепер найголовніше!



Ми з командою Elit-Web зараз намагаємося якомога активніше допомагати українському бізнесу, що виходить на закордонні ринки. І найменше, що ми можемо зробити, — це надавати безплатні консультації тим, хто цього дійсно потребує. Тому, якщо ви просто зараз обмірковуєте варіанти, як почати працювати в Європі чи США, ми з радістю вам допоможемо. 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: бизнес,маркетинг,интернет-маркетинг,бізнес,інтернет,зарубеж,internet-marketing,SEO
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.