Рівень ліквідності української банківської системи залишається високим

30 серпня 2022, 14:18
Власник сторінки
директор аналітичного департаменту Eavex Capital
0
22
Рівень ліквідності української банківської системи залишається високим

Будемо сподіватися, що банки і надалі демонструватимуть стійкість до поточних складних економічних умов.

Національний банк у своєму черговому звіті про стан банківської системи зазначив, що обсяг коштів клієнтів у банках в другому кварталі зростав, передусім гривневих коштів населення та вкладів бізнесу в іноземній валюті, завдяки чому рівень ліквідності залишається високим.

Під час воєнного стану НБУ не застосовуватиме до банків санкцій за порушення вимог до капіталу та ліквідності, а після його завершення надасть достатній час для нормалізації фінансових показників. Очікується, що кредитний ризик надалі є ключовим для фінустанов, а його реалізація призведе до зниження їхнього капіталу.

В цілому, формування резервів зумовило збитки банківського сектору на 4,6 млрд грн у першому півріччі, проте на операційному рівні банки залишалися прибутковими.

За квітень-червень, найвищими темпами зростали активи державних банків – їхня частка в чистих активах системи зросла на 2,2 процентні пункти до 50.1%.

Серед діючих на сьогодні 68 банків, кількість іноземних становить 16 банків, які сукупно мають долю 29,5% в активах банківської системи. У структурі депозитів фізичних осіб іноземні банки мають долю 22,9%.

ТОП-10 найбільших банків концентрують 77,6% активів банківської системи України.

У другому кварталі збитковими були 24 банки, їхній сукупний збиток становив 10,5 млрд грн. До числа збиткових банків потрапили три з чотирьох державних банків («Ощадбанк», «Укрексімбанк», «Укргазбанк») тоді як «ПриватБанк» згенерував майже половину сумарного прибутку прибуткових банків.

Стосовно загальної адекватності капіталу банків, то сукупний норматив на початок серпня становив 17,1% при мінімально допустимому значенні 10%. Для прикладу, фактичне значення нормативу адекватності капіталу для «Райффайзен Банку» було 14,8%; для «Креді Агріколь» 16,3%; для «Укрексімбанку» 13,5%; а для «УкрСибБанку» 31,2%.

В огляді від НБУ відзначається, що стрімко зростають ставки за тримісячними депозитами в гривні – у середньому до 8.1% річних. Серед наявних на ринку пропозицій виділяється депозит для фізичних осіб від «Альянс Банку» на три місяці під 20% річних. В той же час, «Райффайзен Банк» або «Креді Агріколь» за аналогічний депозит дають ставку 6,5% та 5,0% річних відповідно. Досить неочікуваним є те, що такі державні банки як «Укргазбанк» та «Укрексімбанк», готові пропонувати 14% річних за тримісячними депозитами.

Таким чином, зберігається тенденція до подальшого зростання депозитних ставок на фоні гострої конкуренції банків за вільні грошові ресурси фізичних осіб.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.