Як змінилися тренди споживання новин за умов війни?

08 липня 2022, 19:11
Власник сторінки
International expert in PR technologies, Strategist in public and business communications
0
77

Зміна поведінки та сприйняття інформації читацької та глядацької аудиторії на прикладі розгорнутої війни на Україні: як змінилося споживання новин українцями з 24 лютого 2022

Умови споживання новин - зміна тенденцій

Більшість людей читають новини та дивляться відео в інтернеті саме на смартфонах. Ця тенденція почалася з моменту еволюції контент-мейкінгу в соціальних мережах - коли ми почали думати перш, ніж просто публікувати, та шукати підходи до нашої аудиторії аби забезпечити та втримати їхню лояльність.

Крім того, аудиторія з часом стає більш обізнаною та вибагливою, менше часу витрачає на непотрібний контент та навчилися швидко фільтрувати інформацію.

Разом з тим важливу роль в споживанні аудиторією інформації є факт довіри. Цей крос-шифт змусив людей пріоритезувати соціальні мережі над традиційними медіа.

Ресурси

Якщо раніше новинні постачання через соціальні мережі набирали обертів, то на сьогоднішній день серед українці соц.мережі, в особливості Інстаграм та Телеграм-канали, стали основним постачальником новин.

Які фактори відіграли в цьому роль?

  • По-перше, оперативність - в форматі живого постингу ці канали комунікації та доступність. Так, Telegram «виріс» на блокуваннях інших соціальних мереж та став чи не найпершим ресурсом допомоги серед українців. Крім того, більшість іноземців почали також підключатися до сервісу, щоб отримати актуальні, достовірні новини.
  • По-друге, довіра - бо більшість публікацій робиться в реальному режимі, тож мала вірогідність «гри» з контентом - завдяки онлайн-підключенням в історіях та ін.
  • По-третє, відсутність цензури - навіть прикриваючи публікації тегами «sensitive content», Instagram давав можливість перегляду публікацій на вибір користувача. Реаліті-формат, який користувачі можуть отримати, йде попереду фільтрованих новинних стрічок.

Що стосується традиційних медіа?

На фоні інформаційних війн серед медіа-холдингів довіра до традиційних медіа з часом стала падати, залишивши десятку «ресурсів довіри» для громадськості.

З перших місяців війни «УНІАН» і «ТСН» зайняли перші місця в десятці найпопулярніших традиційних ресурсів постачання новин, яким довіряють українці.

На червень місяць 2022 «Суспільне ТВ» обійшло відомий всім «Інтер» за впливовістю.

Контент

Загалом комунікаційними та комунікаційні агенства залишають за собою емпатичний стиль створення контенту, звичний для громадян. Форма, формат - все в рамках стандартного оформлення новин, проте сама символіка та акценти набули більш емоційного значення. Так, найбільш споживаннішим наразі виявляється контент, що акцентує на: 

  • Емоційній безпеці - це є тригер до перегляду.
Багато людей почали сортувати контент, що відповідає їх емоційним потребам в першу чергу - отримати / поділитися моментом співчуття, а також на противагу - контент, що допомагає заспокоїтись та зняти тривогу.

  • Персональній значимості - аудиторія сьогодні більше віддає пріоритет моментам, важливим та їхнього здоров’я та життя. Все інше сортується другорядним планом.

Чому важливо слідкувати за зміною пріоритетів та звичок у споживанні інформації?

Компаніям, інформ-агентствам, лідерам думок необхідно бути «в часі з аудиторією», аби бути почутими. Без фігуральних значень - поведінка людей та їхня зацікавленість та відданість інформації визначається днями, а не місяцями. Що було актуально вчора може змінитися під впливом зовнішніх умов сьогодні.

Вчора ми переглядали сайти з модними трендами, сьогодні молодь сидить на платформах локальних виробників, що мають позначку «допомога ЗСУ».

Інформація має рефлексувати суспільні проблеми - на сьогодні це один із важливіших трендів в формуванні контенту.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: контент,цифровой контент,піар,новини,російська війна,піар-технології
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.