4 інсайти для кар’єрного розвитку від CEO Moneyveo Альони Андронікової

30 липня 2021, 16:28
Власник сторінки
СЕО
0
15

Як залишатися затребуваним на ринку праці, які професійні напрями сьогодні мають попит та на що звертають увагу роботодавці під час пошуку співробітників, розповідає CEO Moneyveo Альона Андронікова.



Майбутнє — за діджиталом. Але не тільки

Ми живемо в умовах Промисловості 4.0, яка за визначенням означає злиття автоматизованого виробництва, обміну даних і виробничих технологій в єдину саморегульовану систему. При цьому участь людини, наприклад, у виробництві зменшується або взагалі нівелюється.

Ця реальність диктує свої умови та правила. Зокрема те, що значущих успіхів у розвитку можуть досягти лише ті компанії, які працюють на стику з IT: fintech, beautytech, medtech тощо. Звідси випливає, що наразі затребуваними є, передусім, спеціалісти технічного спрямування: інженери, розробники, тестувальники.

Як пандемія змінила ринок?

Але існує ще одна, не менш важлива тенденція — величезний попит мають спеціалісти, які володіють крос-функціональними знаннями. Наприклад, сучасному маркетологу знадобляться методики економетрики (математики, економіки) та нейромаркетингу (психології, медицини, фізіології). Це диктує необхідність не лише постійно поглиблювати свої професійні компетенції, але й розширювати їх. 

Наприклад, я маю три вищі освіти і кожні два роки проходжу додаткові тривалі курси. Таким чином я постійно працюю над широтою свого кругозору і примножую знання з різних суміжних областей.


Щоб слідувати цій тенденції, є різні опції. Хороший варіант — отримати декілька вищих освіт. Проте, звичайно, це вимагає досить значних ресурсів, насамперед — часових. Якщо закінчувати один за одним кілька вишів, навіть за найперспективнішими спеціальностями, то зрештою може виявитись, що ви витратили на освіту купу років, але у вас відсутні практичні навички.

Більш оптимальним з цієї точки зору є поєднання роботи й навчання — наприклад, на базі освітніх ресурсів роботодавця. Так, у Moneyveo діє внутрішній освітній хаб — Академія бізнес-освіти Education Lab. Наразі він включає 40 авторських програм навчання, серед яких робота з аргументацією і запереченнями, активне слухання, менеджмент 2.0, Self-management, TOP 10 Soft Skills, Hard Skills, Executive Leadership тощо.

Не тільки «жорсткі» навички, але й емоції

Звичайно, головним підґрунтям для побудови успішної кар’єри є постійна робота над власними компетенціями і так званими hard skills («жорсткими» навичками). Проте не варто забувати, що ми з вами живемо у VUCA-світі (Volatility, Uncertainty, Complexity і Ambiguity) — нестабільному, невизначеному, складному і неоднозначному. І досягти зростання у ньому лише за допомогою професійних знань та навичок буде важко.

Тому наразі важливо також мати високий рівень емоційного інтелекту, який дозволить нам ефективно спілкуватися та взаємодіяти з оточенням, розвивати лідерські якості, надихати інших людей та згуртовувати їх навколо себе. Емоційний інтелект включає 5 компетенцій:

1. розуміння себе;
2. вміння управляти собою та своїми емоціями;
3. самомотивацію та вміння перетворювати свої бажання на досягнення реальних цілей;
4. емпатію — розуміння почуттів та емоцій оточуючих;
5. соціальні навички та нарощування соціального капіталу.

До речі, остання компетенція часто «кульгає» — ми концентруємось на власних навичках, операційних задачах та найближчому колі оточуючих, але забуваємо це коло розширювати.

У мою особисту трійку soft skills, найбільш потрібних сучасним спеціалістам (особливо рівня вищого менеджменту, у відборі яких я беру безпосередню участь), входять проактивність, логіка та швидкий розум. Мій досвід говорить про те, що люди, які володіють такими якостями, однозначно приречені на успіх.

Як підкорити серце роботодавця

Мені особисто імпонує, коли при працевлаштуванні кандидат проявляє інтерес до компанії та галузі. Коли він заздалегідь ознайомився з нашим продуктом і має свою точку зору з приводу його якості та зручності.

Розповім свою історію. Коли я понад 2 роки тому влаштовувалась у Moneyveo (тоді ще на позицію операційного директора), я не лише ознайомилась з основною діяльністю компанії. Я підготувала невеликий реферат про продукт, де виписала, що мені в ньому подобається, а що ні. І хоча друга частина цього реферату вийшла досить великою, це було сприйнято не як критика, а як моє проактивне бажання поліпшити продукт. І це справило позитивне враження про мене як спеціаліста.

Усюди є місце креативу

Не варто думати, що творчість та нестандартність доречні лише в креативних індустріях. Компанія Moneyveo працює в галузі fintech — тобто на стику фінансової та IT областей. Перша з них точно вважається доволі консервативною і аж ніяк не творчою. Але для розвитку ми обрали стратегію блакитного океану, важливою складовою якої якраз є стратегічна креативність. Щоб постійно генерувати нові проривні рішення, ми застосовуємо такі методи:

- Design Thinking (тобто дизайн-мислення) — завдяки цьому ми краще розуміємо нашого клієнта та його проблеми, робимо та перевіряємо припущення, намагаємося знайти оптимальне вирішення питань користувачів нашого продукту;

- Ideation — цей метод включає величезну кількість можливих варіантів нових ідей. Наприклад, симбіотична ідея, революційна ідея, цільова чи художня інновація тощо.

Підсумовуючи, хочу сказати, що головне зараз — не концентруватись на поточних проблемах і не думати забагато про минуле, а бачити перед собою ціль та не зважати на перепони.



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.