"За змішаним графіком роботи - майбутнє. Але варто дещо врахувати"

30 липня 2021, 15:40
Власник сторінки
СЕО
0
16

Альона Андронікова, CEO Moneyveo, розповіла, що думає український бізнес з приводу графіка роботи майбутнього.


Альона Андронікова, CEO Moneyveo

Згідно з дослідженням, проведеним Microsoft разом з KRC Research, Boston Consulting Group і доктором Майклом Парком з Wharton School, менеджмент та співробітники компаній не хочуть повертатися до традиційного формату зайнятості після закінчення пандемії. Мова про те, що 88% респондентів з числа керівників очікують більш гнучкого графіка роботи в довгостроковій перспективі. При цьому майже третина (31%) працівників хотіли б проводити приблизно одну третину робочого тижня за межами офісу. Альона Андронікова, CEO Moneyveo, розповіла, як до цього питання ставиться український бізнес.

Так, Альона запевняє, що в Україні запит на роботу з дому зростає та стає трендом. Ба більше, процес трансформації форматів зайнятості розпочався ще до карантину. Адже зараз роботодавці в більшості своїй мають справу зі співробітниками нового типу: такими, що цінують мобільність, work-life balance та добре знаються на сучасних технологіях. Тобто варто говорити, що карантин не викликав появу запиту на віддалену форму роботу, а прискорив його популяризацію.

Щоправда, за словами пані Андронікової у "дистанційки" є свої нюанси. "Коли мої колеги з Moneyveo на початку карантина вперше почули про перехід на дистанційну роботу, то були дещо розгублені. Власне, думаю, це характерно для більшості співробітників різних компанії. Ми не до кінця розуміли, як все відбуватиметься, були питання щодо того, як підтримати звичні комунікації та рівень взаємодії. Однак наші опитування, проведені через два місяці після переходу на новий формат, показали: 80% співробітників Moneyveo задоволені", — розповіла Альона.

Серед переваг, які принесла дистанційна робота, Альона виділила більшу гнучкість співробітників, те, що вони стали ефективніше поєднувати професійне та особисте життя та з користю для власного розвитку проводити час, який раніше витрачали на дорогу до офісу.

Звичайно, перехід на віддалений режим роботи не є універсальним рішенням. Хоча події цього року показали: компанії, які були готові перевести співробітників на такий формат (або максимально швидко змогли це зробити) набагато краще справляються з сучасними викликами та адаптуються до нових умов. І як наслідок — досягають кращих бізнес-результатів.

Пані Андронікова зазначила, що приймаючи рішення про впровадження віддаленого формату роботи, компанія має виходити зі своєї готовності, можливості підтримати звичний рівень ефективності та зрілості корпоративної культури. Так, наприклад, корпоративна культура Moneyveo за останні роки пройшла значну еволюцію, яка включала впровадження таких елементів:

·        Автоматизація процедури андеррайтингу — оцінки ймовірності погашення або непогашення кредиту;

·        Діджиталізацію роботи з клієнтами;

·        Роботизацію бізнес-процесів;

·        Автоматизацію внутрішніх процедур тощо.

До того ж історія впровадження дистанційної роботи в Moneyveo розпочалась задовго до карантину. Зокрема, ще у 2017 році було введено положення про використання робочого часу, у 2018 були автоматизовані заявки на віддалений робочий день, у минулому, 2019 році, впровадженні ІТ-інструменти контролю інформаційної безпеки, а цього року відбулось забезпечення Mobility і використання хмарних і веб-технологій. В результаті такої роботи кількість співробітників, які успішно та ефективно працюють віддалено, збільшилась з 20% у 2018 році до 99% у 2020 році.

І Moneyveo планує не зупинятись на досягнутому та далі розвивати оптимальні та сучасні формати зайнятості. Так, на 2021 рік запланована реалізація проєкту Sharing desk. Його суть в тому, шо співробітник не має фіксованого робочого місця. І для того, щоб попрацювати з офісу, бронює стіл у внутрішній системі. Такий формат оптимально поєднує переваги дистанційної і класичної роботи. Адже співробітник може обирати, де саме йому краще працювати сьогодні. За словами Альони, для успішного впровадження проєкту обовʼязково мають бути реалізовані такі компоненти, як чітка постановка завдань тімліда і контроль їх виконання, контроль робочого місця, посилена інформаційна безпека.

 Тобто, за досвідом Moneyveo, формула успішного переведення співробітників на віддалений або гнучкий формат роботи включає

·        Правильну IT-архітектура;

·        Наскрізний контроль процесу за допомогою IT-сервісу;

·        Забезпечення високого рівня безпеки;

·        Засоби спільної роботи, наприклад, на базі технології Unified Communication та платформи Microsoft 365. 

Нагадаємо, що раніше Сергій Сінченко, COO Moneyveo, про те, що витрати з організації віддаленої роботи варто розглядати не як збитки, а як інвестиції.

"Дистанційна робота передбачає оптимізацію офісних приміщень, тому витрати на організацію віддаленої роботи окупляться. І я впевнений, що висока продуктивність співробітників при такому форматі роботи можлива. Приклад Moneyveo це доводить".

Звичайно, для цього компанія вжила низку заходів. Серед яких — перегляд формату та інтенсивності комунікацій співробітників з менеджментом і між собою. Адже саме цей пункт, зазвичай, першим починає "кульгати" при переході на "дистанційку". Практика показує, що спілкування онлайн може бути так само ефективним, які і наживо. Але для цього в Moneyveo збільшили частоту комунікацій та встановили універсальні правили (наприклад, бути онлайн в певні проміжок часу, використовувати месенджери тільки для "швидких питань", а більш обʼємні задачі переносити в таск менеджер тощо). До того ж у компанії почали більш детально розписувати бізнес-вимоги. І крім завдань на день, тимліди щоранку запитують у співробітників інформацію про стан їхнього здоров"я. Гарне самопочуття колег – один з пріоритетів менеджменту Moneyveo.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.