Податкова «Дія»: стриманий оптимізм

22 березня 2021, 14:14
Власник сторінки
Голова громадської організації «Рада інституційних реформ»
0
19

«Цифрова послуга» - це відсутність людського фактору.

Сплатити податки можна через застосунок «Дія». Про це днями повідомило Мінцифри, і цей крок можна тільки вітати.

Автоматизована сплата податків – одна з реформ податкової системи, на якій наполягає і Рада інституційних реформ. Так, ми підкреслювали, що процес обліку та оплати всіх податків має забирати у пересічного громадянина не більше 20 хвилин на рік. Тому впровадження цього функціоналу в «Дії» ми підтримуємо.

Ідеться не лише про зручність для громадян. Важливіше, що автоматизація процесу нарахування та оплати податків нівелює основні корупційні ризики. Тому що захищений програмний продукт - мінімізує людський фактор: упередженість чиновника, який ухвалює рішення. Тобто автомат не нарахує зайвого, не попросить «авансового платежу» - але й «порішати» з ним не вийде.

Крім того, спрощується процес адміністрування податків та знижується його вартість.

Наприклад, щоби «виставити рахунок» платнику податку на землю, інспектору доводиться зробити масу рухів. Як то: створити повідомлення-рішення на комп’ютері, підписати його ручкою, віднести на підпис до керівника, покласти до конверту (з «лізінгом і маркетингом» - заклеїти конверт, наклеїти марку), додати адресу, відправити Укрпоштою.

В одному з передмість Києва податковий інспектор мусить виконати процедуру близько 6 000 разів. Помножте це на вартість роботи інспектора, конверта, марки, поштових послуг. Це неприпустимі витрати для країни та її бюджету. Який, знову таки, наповнюється тими самими платниками податків.

При цьому немає жодного реального інструмента, який би дозволив переконатися, що платник дійсно отримав листа. Не факт, що навіть отримавши повідомлення-рішення, громадянин здійснить оплату. Витрат – маса, гарантій – жодних.

Такі «аналогові» технології минулого тисячоліття не можуть бути ефективними сьогодні. Вони:

-        дорогі в адмініструванні;

-        забирають масу часу та зусиль і у громадян, і у податківців;

-        передбачають можливість «дійти згоди» - для обох сторін;

-        не гарантують факту взаємодії громадянина і держави – відповідно, поповнення її бюджету.

Тому – тільки цифрові процедури, тільки хардкор. І без людського фактору.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: налоги,податки,Податкова реформа
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.