Хаотична забудова, або гонка за квадратними метрами

25 листопада 2020, 09:07
Власник сторінки
девелопер, основатель и управляющий партнёр KBD.estate
0
30
Хаотична забудова, або гонка за квадратними метрами
Фото "Главком"

Останнім часом тільки ледачий не помітив кількість будівництв в Києві. Будівельний бум все більше набуває обертів. Будинки з'являються як гриби. Кожен з яких як правило вище попереднього.

Напевно немає району в Києві в якому не велося б наразі будівництва. Хаотична забудова, дуже псує "фасад міста", а також негативно впливає на сприйняття. 

Хочеться згадати слова Уїнстона Черчілля в 1943 році після того, як подивився на план реставрації Палати громад, зруйнованої німецькими бомбами, сказав: «Спочатку ми створюємо свої будинки, а потім вони створюють нас».

Сучасні мурашники, що носять звання житла «комфорт-класу», навряд чи можна назвати об'єктивно комфортними. Але найчастіше наші забудовники мислять категорією прибутку і, купуючи ділянку землі, намагаються використовувати в ньому кожен квадратний метр. Ціни на таке житло сягають від 700 до 4000$ за м2.

У сучасному сприйнятті людини будинок вже перестає бути просто «притулком» і місцем для ночівлі, як було, наприклад, в радянські часи. Далекоглядні забудовники і архітектори розуміють це, спираючись на створення екосистеми будинку. Тобто, не просто будують місце для житла, а оточують його всім необхідним для нормального функціонування людини. Це може бути певна територія для прогулянок з дитиною, спортивні майданчики, близькість водоймища, парки або сквери.

Висотки-мурашники вже не снесеш, але можна хоча б зупинити перспективу перетворення Києва в бетонне пекло. Альтернатива - малоквартирні будинки.

У таких будинках сусіди з більшою ймовірністю будуть знайомі, що виключить проблему «соціального стресу». Тим більше, вони, швидше за все, будуть об'єднаються в загальних справах - догляд за садом біля будинку, наприклад. Гарвардське дослідження довголіття та запобігання стресу і тривоги говорить про те, що щастя та довголіття завдяки соціальним контактам, з людьми які об'єднані спільними цінностями та інтересами.

Світ змінюється і розвивається. Людям вже недостатньо невеликий (але зате своєю) коробки в столичній висотці. Та й не потрібно.

Вірю в те що сучасні творці житла - забудовники, інженери, архітектори і конструктори усвідомлять ідею замість хаотичної забудови - створювати якісний простір: з добрими сусідами, сонячним світлом, чистим повітрям і, обов'язково, зеленою складовою - що допомагає боротися із стресом та жити в гармонії поруч один з одним, і нехай це зараз може здаватися утопією, але ця віра допомагає мені створювати щось важливе для нашого майбутнього. 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: місто,суспільство,Київ,забудова,будівництво,житло
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.