Зіпсована кредитна історія. Чи завжди це є підставою для відмови в кредитуванні?

29 травня 2020, 10:09
Власник сторінки
Голова громадської організації «Рада інституційних реформ»
0
15936

Українські банки відмовляють підприємцям, які через карантин мають зіпсовану кредитну історію, у пільгових позиках за держпрограмою. На моє переконання, це суперечить головним постулатам цієї програми. Що робити у таких випадках бізнесу?

Напевне, багато з вас чули про урядову програму «Доступні кредити 5-7-9%», затверджену Кабміном на початку цього року. Вона дозволяє малому бізнесу отримувати в позику банківські кошти на пільгових умовах. Більш того, нещодавно уряд розширив коло підприємців, які можуть претендувати на ці кредити.

І тут би можна було порадіти за наш багатостраждальний бізнес, якби не цілком алогічні кроки банків-позичальників. Як показує практика, доволі значній частині бізнесу фінансові установи відмовляють у пільговому кредитуванні. Мовляв, у цих підприємців зіпсована кредитна історія.

Дозволю собі нагадати, що кредитна історія - це сукупність інформації про юридичну або фізичну особу, відомостей про виконання нею зобов’язань за кредитними правочинами та іншої відкритої інформації. В Україні кредитні історії ведуть бюро кредитних історій, які створюються виключно для цього виду діяльності і діють відповідно до законодавства. Вказану інформацію бюро може збирати лише за письмовою згодою суб’єкта (позичальника).

Справді, погана кредитна історія може стати підставою для того, аби позичальник відмовив підприємцю у новому кредитуванні. Але не у випадку дії програми «Доступні кредити 5-7-9%» і не сьогодні, коли малий і середній бізнес потерпає від наслідків карантинних обмежень. Адже саме ці обмеження позбавили багатьох підприємців доходів і змусили пригальмувати повернення кредитів банкам.

До речі, банки мали б уважніше читати зміст державної програми. Я ж нагадаю: вона передбачає надання цільових кредитів підприємцям, зокрема, і для рефінансування вже існуючих позик! Це важливий пункт, але, схоже, не всі про нього знають. Чи не хочуть знати. Тому й трапляються такі дивні, на мій погляд, речі, як відмова у пільговому кредитуванні через наявність зіпсованих кредитних історій.

Експерти Ради інституційних реформ, які вивчали ситуацію, склали перелік конкретних порад для бізнесу. Насамперед, підприємець має дізнатися, послугами якого бюро кредитних історій користується його банк. Далі йому слід отримати в цьому бюро витяг про свою кредитну історію, проаналізувати зібрані в ній дані, підготувати власні заперечення чи пояснення і домогтися від бюро, аби воно внесло в його кредитну історію відповідні зміни. Тут слід пам'ятати: якщо погіршення кредитної історії припало на час дії карантину, необхідно вказати, що карантин є форс-мажорним чинником і послатися на закон № 530-ІХ. Далі можна повторно звертатися до банку за пільговим кредитом.

Звісно, що ці кроки не гарантують підприємцеві позитивний результат. Але в такому разі він може оскаржити дії бюро чи банку в Національній комісії, яка здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: банки,малый и средний бизнес,кредити
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.