«Сплячі» ФОПи опинилися за бортом антидискримінаційного закону

22 травня 2020, 18:04
Власник сторінки
Голова громадської організації «Рада інституційних реформ»
0
14646

Парламент розширив перелік дрібних підприємців, яким дозволено не сплачувати в ЄСВ, однак у документі ні слова немає про пільги для непрацюючих ФОПів-спрощенців. Як їм тепер бути?

Про те, в яку халепу нині потрапили так звані «сплячі» ФОПи, ми у Раді інституційних реформ наголошували неодноразово. Я кажу нині, хоч ця проблема існує вже багато років. І стосується вона обов’язкової сплати усіма «спрощенцями», зокрема, й непрацюючими фізичними особами-підприємцями, єдиного соціального внеску (ЄСВ).


Чому не закриваються «сплячі» ФОПи і що вони винні бюджету?


Багато підприємців цієї категорії зареєстрували власну справу до початку фінансової кризи 2008 року, а в її розпал вимушено поставили свій бізнес на паузу. Чому, спитаєте, не закрили взагалі? Цьому є кілька пояснень, які ми з'ясували, спілкуючись з самими власниками «сплячих» ФОПів.


По-перше, чимало ФОПів бездіяли, сподіваючись на сприятливі умови ведення бізнесу у майбутньому. По-друге, виявилося, що ліквідувати одне бізнес коштує бідоласі-засновнику стільки зусиль і нервів, що годі й починати цю процедуру. Згідно з чинним законодавством, ФОП має подати заяву держреєстратору, пройти перевірку в податковій службі й Пенсійному фонді, сплатити всі збори й нарахування, здати всі звіти (навіть якщо юрособа особа не працювала й ніяких грошових оборотів на рахунках не було взагалі), прослідкувати, аби всі обхідні листи були підписані. І це найоптимістичніший сценарій!


Повернімося до сплати ЄСВ, яка передбачена законом «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Ухвалений 10 років тому, документ не містив ніяких преференцій для «сплячих» ФОПів. Тобто, непрацюючі підприємці мали щомісяця сплачувати до бюджету 22% від мінімальної зарплати. На сьогодні ця сума становить 1039,06 грн., а в перерахунку на квартал - 3117,18 грн. Повторюю, це стосується підприємницької діяльності, яка існує лише на папері і яка не приносила й не приносить доходів своєму засновнику!


Для малого бізнесу закон хороший, але найуразливіших він не стосується.


Ми у Раді інституційних реформ з нетерпінням чекали ухвалення змін до цього закону, котрі б усунули податкову несправедливість стосовно низки ФОПів. Нарешті 13 травня Верховна Рада більшістю голосів затвердила відповідний законопроект №2166 - до речі, зареєстрований ще у вересні минулого року. Що ж він містить?


По-перше, від сплати ЄСВ на додачу до вже існуючого переліку звільнені особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність і є пенсіонерами за віком чи мають інвалідність. Або ж вони зареєстровані в якості ФОП та провадять лише один вид підприємницької діяльності. По-друге, не платитимуть за себе внесок ФОПи-спрощенці, якщо вони офіційно працюють, а їхній роботодавець сплачує за них ЄСВ. По-третє, таку ж пільгу закон надає особам, які професійно й незалежно займаються науковою, творчою, викладацькою, медичною, правовою чи релігійною діяльністю і мають від неї дохід. По-четверте, відтепер ФОПи (за винятком спрощенців) не муситимуть платити ЄСВ за той період, коли вони не отримували прибутку. І найважливіше: від обов’язкової сплати ЄСВ, штрафів і пені звільнені ФОПи, які існують на загальній системі оподаткування і які не мали доходів у період з 2017 до кінця 2020 року. Для списання боргу їм, щоправда, слід буде подати заяву та документ про відсутню звітність по ЄСВ до податкової, а також заяву держреєстратору про припинення своєї діяльності.


Закон на загал хороший, але я вбачаю в ньому деякі сумнівні моменти. Якщо уважно прочитати документ, стає зрозумілим, що передбачені ним пільги не стосуються «сплячих» ФОПів, які діють (формально) за спрощеною системою оподаткування. Отож ніхто їм не спише жодної копійки штрафу чи пені! Як на мене, автори законопроекту мали б перефразувати його назву, прибравши з неї доволі іронічну тезу про «усунення дискримінації за колом платників».


Сплата ЄСВ ФОПами має бути добровільною!


Я розумію, що за рахунок ЄСВ держава сплачує пенсії й інші види соціальної допомоги, зокрема, й самим ФОПам. Однак постає питання: а чим вони гірші від звичайних безробітних, які за будь яких умов отримуватимуть мінімальну пенсію? Я певен, що для фізичних осіб-підприємців сплата ЄСВ має бути справою добровільною. Громадянин повинен усвідомлювати, що мінімальний розмір пенсії аж ніяк не забезпечить йому нормального життя, тому варто завчасно турбуватися про сплату соціальних внесків. Гадаю, саме такий підхід є виваженим, життєздатним та не буде стримувати громадян від офіційного оформлення юросіб для ведення власного бізнесу.




Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: податки,малий бізнес,єдиний податок,ФОП
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.