Як вибрати курс підвищення кваліфікації: покрокова інструкція

09 квітня 2020, 09:02
Власник сторінки
0
164
Як вибрати курс підвищення кваліфікації: покрокова інструкція

Причин піти на курси підвищення кваліфікації може бути багато: перехід на нову посаду, реформи у компанії, зміни в законодавстві чи просто кар'єрні амбіції.

Навіть найменше відчуття професійного застою — це вже серйозний сигнал, що пора знову вчитися. 


Зрозуміло одне — удосконалюватися в професії потрібно постійно. А от як це робити правильно — читайте в нашій інструкції нижче. В ній ви дізнаєтеся, як вибрати курси, які підходять для кар'єри і гаманця. За якими критеріями вибирати навчальний центр, щоб не нарватися на шахраїв і отримати актуальні знання. А ще, як оцінити корисність курсу ще до оплати. 


Покрокова інструкція з вибору курсів підвищення кваліфікації


Крок 1. Виберіть напрямок


Щоб не прогадати з курсами, насамперед потрібно визначитися, яких саме знань вам не вистачає. Зробити це можна кількома способами: 


  • Подивіться описи крутих вакансій. Їх складають на підставі посадових інструкцій та сучасних вимог до професії. Тому перелік вимог до кандидатів в описі вакансії може стати вашим особистим планом розвитку. Подивіться вакансію своєї мрії і, можливо, ви виявите, що вам залишилося підтягнути всього пару навичок, щоб заявити про себе керівництву.


  • Поговоріть з керівником або HR-менеджером, перш ніж записуватися на курси.  Навіщо? Якщо навчання збігається з інтересами компанії, вам можуть оплатити курси частково або повністю (так, так можна). А якщо ні, то принаймні, порадять хорошу програму навчання або перевірений навчальний центр. Сходити до начальника потрібно хоча б для того, щоб не плекати марних сподівань, що після навчання вас відразу підвищать. Не факт. Не варто приносити начальнику сертифікат у вигляді сюрпризу з натяком на надбавку до зарплати або підвищення. Може виявитися, що ваші нові знання поки не затребувані в компанії. А до чого розчарування на кар'єрному шляху?


  • Порадьтеся з кар'єрним консультантом. Побачити ваш профіль фахівця з боку допоможе кар'єрний консультант. Він не стане вам лестити, чим часто грішать колеги та рідні, а навпаки, допоможе об'єктивно оцінити ваш професійний рівень, вибрати перспективний напрямок у навчанні та кар'єрі. Коштує така консультація в середньому від $10 до $50 за годину (залежить від популярності кар'єрного спеціаліста). Але якщо вам "тільки запитати", то можна скористатися соцмережами, там вас з радістю проконсультують просто так (вам порада, фахівцям піар — все чесно). Чи можете поставити питання кар'єрним консультантам на безкоштовних сайтах (наприклад, платформа "Антирабство", проект "Кар'єрний консультант" від порталу hh.ru та ін). 


Крок 2. Виділіть час на навчання


Вибираючи курси підвищення кваліфікації, потрібно вирішити не тільки, які знання ви розраховуєте отримати в результаті, але і скільки часу ви готові на них витратити. Уявлення про тривалість курсу дозволить вам заздалегідь спланувати свій час і не допустити конфлікту між навчанням, роботою і особистим життям. 


Формат і тривалість навчання:

  • Тематичні тренінги від 6 до 40 годин. Підійдуть, якщо ви хочете розібратися в конкретній вузькій темі. 

  • Короткострокові курси від декількох тижнів до декількох місяців. Стануть в пригоді, якщо вам потрібно оновити знання або вивчити нові методики в галузі.

  • Довгострокові курси (від 6 місяців і більше) підійдуть, якщо ви тільки починаєте працювати в галузі, плануєте отримати міжнародну сертифікацію (такі як CIMA і ACCA) або проходите повну профпереподготовку. 


Наприклад, вам набридла бухгалтерія і ви вирішили стати фінансовим директором. Ви можете вивчити однойменний курс від IPFM за 270 годин і претендувати на вакантне місце у фінвідділі. Або відразу замахнутися на CIMA — навчання і підготовка до іспитів займуть приблизно 303 години (терміни залежать від темпу). Однак, при успішному складанні двох іспитів у вас будуть престижний диплом і широкі кар'єрні перспективи. 


Крок 3. Виберіть формат навчання


Курси підвищення кваліфікації проходять очно або дистанційно. Який формат підійде саме вам — залежить від вашої зайнятості, графіка і бюджету. 


  • Дистанційні курси. Підходять для людей з високим рівнем самодисципліни. Переваг у них маса: вільний графік навчання, навчання можна поєднувати з роботою і домашніми справами, не потрібно витрачати час на дорогу, свобода вибору — можна записатися на курс у будь-якого провайдера світу. 

Як проходить навчання дистанційно? Після оплати курсу, навчальний центр підключає вас до онлайн-порталу. Там ви дивитеся вебінари, коли вам зручно, отримуєте конспекти і задачники в електронному вигляді, спілкуєтеся з т’ютором в чаті, складаєте контрольні тести. Інтенсивність занять ви регулюєте самі. 

  • Очна форма. Якщо вам все-таки важливий контакт з викладачем — йдіть на очні курси. Звичайно, вибір навчальних центрів звузиться і часу на навчання потрібно більше, зате будуть кава-брейки та живе спілкування з колегами. 



Порада. Вибираючи дистанційні курси, уточніть такі моменти: 

  • коли востаннє оновлювалася програма навчання і що в неї входить?

  • чи можна заглянути в зміст курсу до придбання (наприклад, чи є безкоштовний доступ до першого уроку)

  • чи можна консультуватися з т’ютором

  • на скільки часу розрахований доступ до навчальних матеріалів

  • навчальні матеріали та консультації з т’ютором входять у вартість курсу чи потрібно оплачувати їх окремо


Перевірте навчальні центри за цим списком, нехай їх менеджери здивуються, наскільки ви обізнані в цих питаннях. 


Крок 4. Перевірте репутацію навчального центру


Курси підвищення кваліфікації пропонують багато центрів і компаній. Хто з них дійсно надає якісні освітні послуги, можна визначити по ряду ознак. 


  • Ліцензії та акредитації. Ліцензії у компанії можуть бути від держави і від професійних організацій. Перші потрібні навчальному центру для функціонування і видачі посвідчень державного зразка. Другий вид ліцензій компанія отримує, ставши партнером організації. Наприклад, наша академія — акредитований партнер з програм навчання російською мовою таких престижних інститутів, як АССА, IPFM та CIMA. Ліцензії від них є на нашій сторінці, а сама академія знаходиться в списках партнерів на сайтах цих міжнародних організацій. 

  • Термін роботи компанії. Якщо працює більше трьох років — можна її розглядати.

  • Спеціалізація центру навчання. Навчальні програми повинні обов'язково відповідати їй. Можливо, ви зустрічали навчання інтернет-маркетингу серед бухгалтерських курсів? Так ось. Це широкопрофільні центри. Вони намагаються швидко заробити на підвищеному попиті на навчальні програми, запрошуючи малодосвідчених викладачів. Самі розумієте, чому там можна навчитися.

  • Відгуки випускників. Найкраще про репутацію компанії скажуть відгуки випускників. Пошукайте їх на сайті компанії, вивчіть форуми, розпитайте про компанії у колег і в соцмережах. Там не дадуть збрехати. Подивіться на сайті компанії історії успіху випускників (реальні історії завжди з фотографіями, посадою або посиланням на профіль фахівця в соцмережах). 


Крок 5. Оцініть програму навчання


От ви вибрали навчальний центр та курси. Тепер потрібно вирішити, чи варті вони ваших грошей і часу. Для цього уважно подивіться програму курсу: які теми ви будете вивчати і в якому обсязі, чи є практичні заняття (без них це буде просто начитка матеріалу). Але не поспішайте радіти, якщо в програмі пишуть 2 години теорії та 5 годин практики. Іноді під практичні години закладають час на виконання домашнього завдання. 

Тому уважно читайте розшифровку програми або все уточніть у менеджера. А ще краще, якщо є пробний урок, за яким можна оцінити зміст курсу і подачу матеріалу ще до покупки. Саме такі безкоштовні уроки є в кожному нашому курсі і тренінгу.

Просто виберіть відповідний курс, зареєструйтесь і отримайте демо-доступ до першого заняття.


Крок 6. Дізнайтеся, хто буде викладати


Від кваліфікації і досвіду т’юторів багато в чому залежить якість вашого навчання. Подивіться, які сертифікати є у викладача, де навчався, ким і де працює. Ідеально, якщо курси буде вести досвідчений т’ютор, який сам практикує те, чого навчає. 


Крок 7. Поцікавтеся, який документ видає навчальний центр


Якщо готуєтеся до міжнародної сертифікації, то при успішному складанні іспитів, природно, ви отримаєте той самий диплом. Від самого ж провайдера навчання ви отримаєте сертифікат на доказ вашої роботи над собою. Деякі сертифікати просто підтверджують, що ви прослухали курс в повному обсязі, а деякі, як у нашій академії, електронні — ще й захищені етапами контрольних тестів і блокчейн-технологією. Такі дипломи особливо цінують роботодавці за те, що їх справжність можна легко перевірити. Наприклад, перевірити наші сертифікати можна на сайті за допомогою QR-коду або ID-номери.


Крок 8. Оцініть шанси на стажування та працевлаштування


 На курсах підвищення кваліфікації нечасто допомагають знайти роботу.  Але все-таки уточніть, чи передбачене стажування, робота над реальним проектом або працевлаштування.  Буває, що великі компанії звертаються в навчальні центри з проханням порадити хорошого фахівця. Хто знає, можливо, навчання у відомого провайдера стане вашим шансом зарекомендувати себе і потрапити в престижну компанію.


 Крок 9. Рахуйте гроші на перспективу


 Курси підвищення кваліфікації - це вигідні інвестиції в свою кар'єру.  Щоб вони окупилися, варто вибирати курси у провайдера з відмінною репутацією, солідною матеріальною базою і кваліфікованими викладачами.  Інвестуючи гроші в якісне навчання, ви точно знаєте, що в рази збільшуєте шанси отримати вищу посаду або надбавку до зарплати.


 Порада: якщо курс вашої мрії не проходить по бюджету, не відкидайте його.  Моніторте ціни, підписавшись на розсилку компанії. Часто компанії роблять сезонні знижки та акції.  І ще. Якщо ви працюєте офіційно, то поцікавтеся у навчальному центрі, як отримати податкове повернення за навчання.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: учеба,бизнес обучение,навчання,профессиональное образование,дистанційне навчання
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.