Держава намагається підтримати бізнес, але потрібні дієвіші антикризові заходи

19 березня 2020, 13:14
Власник сторінки
Голова громадської організації «Рада інституційних реформ»
3
18974

Те, що парламент пішов назустріч бізнесу й громадянам у період пандемії коронавірусу й пов’язаних із цим обмежувальних заходів, можна лише вітати. Але чи все прорахували народні депутати, приймаючи ві

Законопроект №3220, який 17 березня прийняла в цілому Верховна Рада, і який стосується змін до низки чинних законів, зокрема, Податкового кодексу України, вже набув розголосу. Одні його цілковито критикують, інші так само беззаперечно хвалять. Тут потрібна виважена оцінка.

Які нововведення ми отримали?


По-перше. ФОПи (фізичні особи-підприємці) на період дії закону можуть не сплачувати єдиний соціальний внесок. Також ті, хто працює за спрощеною системою оподаткування, можуть поки що не перейматися питанням так званих касових апаратів. Закон тимчасово скасовує податкові штрафи за пеню, але це не стосується податку на додану вартість та акцизів. Не буде поки що перевірок – документальних і фактичних – з боку фіскальних органів. Це ті нововведення, які безпосередньо відчує на собі малий бізнес.

По-друге. На період із 1 березня по 30 квітня підприємства звільняються від сплати земельного податку та податку на комерційну нерухомість. До речі, у місцевої влади ця новація вже викликала протест. Адже доходна частина бюджетів громад значною мірою формується саме за рахунок цих податків.

По-третє. Згідно законопроекту, громадяни, які перебувають на самоізоляції внаслідок інфікування корона вірусом і є тимчасово непрацездатними, можуть розраховувати на матеріальну допомогу держави.

Якщо говорити про бізнес, то, на мій погляд, найбільші преференції від цього закону отримали великі компанії, для яких сплата за землю та нерухомість становила значну частку витрат. Натомість малим підприємцям парламентарі лише трохи пом’якшили удар, завданий корона вірусом і загальнонаціональним карантином. Я не знаю, чи зможе Україна подолати негативні наслідки пандемії до 30 квітня, коли має завершитися дія закону. Але певен, що запроваджені зміни навряд чи врятують величезну частку українського бізнесу від банкрутства.

Кілька днів тому я вже говорив про пропозиції, які висунув доцент кафедри кримінального права та кримінології Університета державної фіскальної служби України Андрій Гмирін. На його думку, держава мусить тимчасово звільнити малий бізнес від сплати податку на доходи фізичних осіб, єдиного податку, єдиного соціального внеску. Крім того, сектори економіки, які найбільше страждають від епідемії (туризм, заклади харчування, транспорт тощо), повинні отримати відстрочку зі сплати податків. Також держава має взяти на себе частину затрат на оплату вимушених відпусток штатних працівників (особливо це стосується осіб, які перебувають удома по догляду за дітьми на період карантину).


Пропонувалося також надати безвідсоткові кредити торговим підприємствам, аби вони могли створити запаси товарів першої необхідності. Також цю категорію товарів необхідно звільнити від сплати будь-яких імпортних зборів. Гадаю, є сенс і в пропозиції експерта щодо відстрочки комунальних платежів громадянам.

Кожна країна по-своєму долає економічні наслідки пандемії. У США та провідних країн Європи є великий запас міцності, тому їхні уряди можуть виділяти з резервних фондів сотні мільярдів доларів і євро. Як, приміром, Сполучені Штати, Велика Британія, Франція чи Німеччина. Зрозуміло, що підтримка бізнесу (не лише великого, а й малого і середнього, які становлять основу національних економік) там на кілька порядків вища за наші можливості. Але ми теж мусимо діяти, виважено і водночас радикально, не обмежуючись напівкроками і не забуваючи про захист простих українців – платників податків. p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 115%; orphans: 2; widows: 2; background: transparent } p.western { font-family: "Calibri", sans-serif; font-size: 11pt; so-language: ru-RU } p.cjk { font-family: "Calibri", sans-serif; font-size: 11pt } p.ctl { font-family: "Times New Roman", serif; font-size: 11pt; so-language: ar-SA }

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: законопроект,карантин,економіка України,ФОП
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.