Дорога цибуля: з чим пов'язане зростання цін на овочі

03 травня 2019, 14:17
Власник сторінки
глава Украинской Ассоциации поставщиков торговых сетей
5
4310
Дорога цибуля: з чим пов язане зростання цін на овочі

Другого місяця весни відбулося зростання цін на 87% соціальних продуктів за власним моніторингом Асоціації постачальників торговельних мереж.

У порівнянні з кінцем березня, стрімко зросли в ціні овочі борщового набору. Саме вони зайняли всі позиції ТОП-5 продуктів, які найбільше подорожчали за квітень у відсотках:

1. Цибуля – на 63,8%
2. Капуста – на 52,8%
3. Морква – на 30,1%
4. Картопля – на 23,4%
5. Буряк – на 19,1%.

Лідером здешевлення є курячі яйця, які за другий місяць весни “просіли” в ціні на 5,2%. Крім того зменшилася на 0,8% ціна на яблука, на 0,5% рису і на 0,3% яловичини.

Стабільно зростає вартість хліба. Хлібний кошик додав за місяць більше 1%. За квітень пшеничний хліб із борошна першого ґатунку зріс в ціні на 1,4%, житній хліб став дорожче на 1,3%, білий із борошна вищого ґатунку – на 1,2%, а батон подорожчав на 1%. Як бачимо тенденція, що найдешевші сорти хліба зростають більшими темпами, ніж середнього сегменту, зберігається. 

Молочні продукти подорожчали від 0,4% до 0,6%. Так сметана додала 0,6%, вершкове масло – 0,5%, а молоко й кисломолочний сир – 0,4%. І це в умовах падіння вартості закупівлі молока у виробників.

Уся бакалія подорожчала від 0,1% до 4,6%. Як ми зазначали вище, виняток склав рис, ціна якого знизилася на 0,5%. У той же час гречка та олія стали дорожче на 0,1%, цукор – на 0,3%, манка – на 0,5%, макарони – на 1%, вартість борошна зросла на 1,1%, ячна крупа – на 1,4%, а пшоно – одразу на 4,6%. Саме пшоно є рекордсменом із подорожчання серед усіх соціальних продуктів за останні п’ять років. І воно залишається лідером і надалі.

Овочі борщового набору шалено стрибнули за квітень, став дорожче від 19,1% до 63,8%. 

У квітні м'ясо повернулося до зростання вартості та додало від 0,3% до 1%. Тільки яловичина, як ми зазначали раніше, подешевшала на 0,3%. Морожена риба додала 1%, свинина – 0,7%, варена ковбаса – 0,6%, філе й тушка курятини – 0,4%, і сало – 0,3%. 

Зростання ціни на капусту та цибулю пов'язане з відсутністю вітчизняної продукції та необхідністю їх імпортувати. Головну причину цього я вказував у своєму матеріалі раніше. Це відсутність прогнозування балансу виробництва, споживання та експорту української продукції декілька останніх років із боку держави. Сподіваюсь, що зі зміною голів міністерств і окремих органів, як Мінагрополітики, Мінекономрозвитку, Держпродслужби та Антимонопольного комітету відбудеться й повернення держави до виконання своїх традиційних функцій.

Як бачимо квітнева споживча інфляція є суттєвою, хоча й найменша за останні п’ять років. Завдання стримати її на позначці 6,3%, як закладено в Бюджеті 2019 року, є майже нереальним. МВФ на цей рік давав прогноз щодо 7% зростання цін, а маємо за перший квартал 8,6%. Що лише незначно відрізняється від минулорічної інфляції, яка склала 9,8%.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: бюджет,МВФ,инфляция,цена,овощи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.