Чи можна не допустити контролюючі органи до перевірки?

14 лютого 2019, 15:33
Власник сторінки
0
37
Чи можна не допустити контролюючі органи до перевірки?

Одним із ефективних засобів захисту бізнесу від зловживань з боку посадових осіб контролюючих органів може стати недопуск їх до перевірки.

Будь-яка перевірка бізнесу – це стрес, і для керівника, і для співробітників. Тому багатьох підприємців цікавить: чи можна не допустити контролюючі органи до перевірки? Що тоді буде?

31 грудня 2018 року закінчився період дії мораторію на планові перевірки органами державного нагляду у сфері господарської діяльності. На практиці це означає, що почастішають випадки планових перевірок суб’єктів господарювання з боку органів державного нагляду(контролю).

В Україні значна частина перевірок закінчуються виявленням порушень. Причина цього полягає у державній політиці: якщо перевірка не виявила в діяльності суб’єктів господарювання порушень законодавства, це свідчить про недоліки у роботі осіб, які здійснюють перевірку, і тягне за собою  їх відповідальність. Тому, незалежно від тактики підготовки до контрольно-перевірочних заходів, якщо до Вас прийшли з перевіркою – скоріш за все, у результаті Ви отримаєте акт перевірки з виявленням порушень.

 

Одним із ефективних засобів захисту бізнесу від зловживань з боку посадових осіб контролюючих  органів може стати недопуск їх до перевірки.

 

Виходячи з положень Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», у підприємства є підстави для недопуску перевіряючих до здійснення перевірок:

§  порушення вимог щодо періодичності проведення перевірок; тривалість перевірки перевищує граничну тривалість, встановлену законом;

§  суб’єкт господарювання не одержав повідомлення про здійснення планової перевірки в порядку, передбаченому  законом;

§  орган державного нагляду (контролю) здійснює повторну позапланову за тими самими фактами; не була затверджена та оприлюднена на власному офіційному веб-сайті уніфікована форма акта, в якій передбачається перелік питань залежно від ступеня ризику;

§  посадова особа органу державного нагляду (контролю) не надала копії документів, передбачених законом; надані документи не відповідають вимогам закону; не внесла запис про здійснення перевірки до журналу реєстрації заходів державного нагляду (контролю) (за наявності такого журналу в суб’єкта господарювання); у передбачених законом випадках посадові особи не надали копію погодження центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики з питань державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, або відповідного державного колегіального органу на здійснення позапланового заходу державного нагляду (контролю).

 

Звертаємо увагу, що цей перелік причин, з яких  суб’єкт господарювання має право не допускати перевіряючі органи до перевірок, є вичерпним. Недопуск до здійснення державного нагляду (контролю) з інших причин, тягне за собою притягнення суб’єкта господарювання до відповідальності відповідно до законодавства.

Не найкращою альтернативою буде спроба допустити до перевірки, а потім намагатися оскаржувати її результати. Тому в певних випадках ефективним способом протидії незаконному впливу на підприємство є саме недопуск до перевірки.

 

ВАЖЛИВО! Допускати чи не допускати до перевірки – треба вирішувати одразу на місці. У разі допуску контролюючого органу до проведення перевірки судове оскарження можливе лише щодо порушень, виявлених такою перевіркою.

 

Згідно з правовою позицією Верховного Суду України, суб’єкт господарювання, який вважає порушеним порядок та підстави призначення перевірки щодо нього, має захищати свої права шляхом недопуску посадових осіб контролюючого органу до такої перевірки. Якщо ж допуск до перевірки відбувся, в подальшому предметом розгляду в суді має бути лише суть виявлених порушень законодавства, дотримання якого контролюється контролюючими органами. Таким чином, позови спрямовані на оскарження рішень (у тому числі наказів про призначення перевірки), дій або бездіяльності контролюючих органів щодо призначення та/або проведення перевірок можуть бути задоволені лише в тому разі, якщо до моменту винесення судового рішення не відбулося допуску посадових осіб контролюючого органу до спірної перевірки, в іншому разі в задоволенні відповідних позовів має бути відмовлено.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: перевірка,бізнес
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.