Що таке фандрейзинг, чим він відрізняється від краудфандингу.

20 січня 2017, 14:17
Власник сторінки
лідер НЕО Лідери,фандрейзер,активіст, культуролог, єгиптолог, теолог.
0
51

Що таке фандрейзинг, чим він відрізняється від краудфандингу, та як за його допомогою можна втілювати стартапи та інші політичні і бізнесові проекти в життя.

Зараз багато людей плутають дані  поняття, адже слова нові, маловідомі. Тому, сьогодні я вирішила  пояснити відмінності між ними, та показати кращі краундфандингові платформи в Україні. Почну з того, що це два зовсім різні напрямки залучення коштів, які в умовах світової кризи є дуже необхідними не тільки для соціо-культурних, але й бізнесових і політичних проектів.

Краудфандинг – це залучення лише коштів через прозору схему колективного фінансування. Тобто кожна людина, яка має бажання, може пожертвувати певну суму коштів під окремий проект. Ці гроші є строго підзвітні, платформа забирає від 4 до 11 відсотків за обслуговування. Якщо сума за вказаний термін назбиралася, проект отримує фінансування і потім публічно мусить відзвітувати про реалізацію; якщо сума не назбиралася, кошти автоматично повертаються кожному вкладнику. У нас наразі є три дуже хороші краудфандингові платформи, які я раджу усім стартапам і ці платформи можна поділити на три основні напрямки:

Перший – це виробничий, бізнесовий напрямок, для тих стартапів, які мають на меті виробництво, або маштабування – це унікальний проект  для музикантів, митців, фестивалів: це генальна світова платформа з українським корінням, яка надихнула Forbes USA та Rolling Stone USA і вони впевнено відзначили, що організація світових шоу і турне проводитиметься саме за цією платформою.


Фандрейзинг на відміну від краудфандингу шукає ресурси з усіх джерел і має можливість залучати не лише кошти, але й вузькопрофільних і специфічних спеціалістів, матеріальні ресурси (продукція, волонтери, обладнання тощо). Також він не має чітких рамок використання залучених коштів і їх підзвітності, як у випадку з краудфандингом. Звісно, проект мусить бути втіленим, і звітність також є. Фандрейзинг дає унікальну можливість чесним політикам і митцям втілювати у життя проекти: яскравим прикладом є передвиборча компанія Барака Обами в 2008 році, коли завдяки фандрейзингу була зібрана колосальна сума – найбільша за усю історію виборів США про який я писала у попередньому пості. 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.