Щодо перспектив проведення перевірок суб’єктів малого бізнесу

15 грудня 2016, 10:35
Власник сторінки
0
30

за заявкою суб’єкта господарювання

У зв’язку зі складними соціально-економічними умовами в Україні у Верховній Раді України було зареєстровано проект Закону «Про внесення змін до розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (щодо особливостей проведення перевірок суб'єктів мікропідприємництва та малого підприємництва)» № 5465 від 29 листопада 2016 року. Ним обґрунтовуються заходи з поліпшення діяльності у сфері малого бізнесу, а саме щодо регулювання кількості та якості проведення податкових перевірок. А реалізація Законопроекту передбачає внесення відповідних змін до Податкового кодексу України.

Як відмічають законотворці, метою і завданнями прийняття цього законопроекту є зниження тиску контролюючих органів на суб’єктів малого підприємництва, а також забезпечення сприятливих умов для ведення господарської діяльності суб’єктів мікропідприємництва та малого підприємництва в Україні. У зв’язку з цим підрозділ 10 «Інші перехідні положення» розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України пропонується доповнити новим абзацом, яким установити, що тимчасово до 31 грудня 2020 року перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб – підприємців, які відповідають критеріям, встановленим Господарським кодексом України для суб’єктів мікропідприємництва та малого підприємництва, здійснюються виключно з дозволу Кабінету Міністрів України, за заявкою суб’єкта господарювання щодо його перевірки, згідно з рішенням суду або згідно з вимогами Кримінального процесуального кодексу України. Також передбачається, що зазначене обмеження не поширюється на такі заходи:

  • позапланові перевірки з питань дотримання норм законодавства, що регулює виробництво, імпорт, оптову або роздрібну торгівлю підакцизними товарами;

  • дотримання норм законодавства щодо наявності ліцензій;

  • своєчасність, достовірність, повнота нарахування та сплати податку на доходи фізичних осіб, єдиного соціального внеску;

  • відшкодування податку на додану вартість.

В цілому проект Закону «Про внесення змін до розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (щодо особливостей проведення перевірок суб'єктів мікропідприємництва та малого підприємництва)» спрямовано на стимулювання розвитку вітчизняного підприємництва за рахунок зниження адміністративного тиску на суб’єктів господарювання, підтримку та захист вітчизняного бізнесу, створення сприятливого бізнес-клімату в сучасних умовах розвитку господарства України.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.