Податкове стимулювання розвитку ринку транспортних засобів в Україні

19 липня 2016, 11:23
Власник сторінки
0
37

чергові спроби законотворців

6 липня 2016 року у Верховній Раді України було зареєстровано проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про внесення змін до підрозділу 5 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку ринку вживаних транспортних засобів» стосовно уточнення деяких положень» № 4905. Необхідність прийняття даного акту зумовлена тим, що Закон України «Про внесення змін до підрозділу 5 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку ринку вживаних транспортних засобів» №1389-VIII від 31 травня 2016 року, який набере чинності з 1 серпня 2016 року, містить ряд положень, що можуть призвести до зловживань під час відчуження або передачі права на управління чи розпорядження вживаних легкових автомобілів, ввезених за пільговими ставками акцизного податку.

По-перше, реалізація на практиці норми Закону України № 1389-VIII від 31 травня 2016 року щодо застосування знижених ставок акцизного податку для легкових автомобілів, якщо вони ввозяться на митну територію України особами на користь інших осіб на договірних умовах, може призвести до створення різних бізнес-схем продажу імпортних вживаних автомобілів із сплатою акцизного податку за зниженими ставками.

По-друге, реалізація на практиці норми Закону України № 1389-VIII щодо можливості ввезення легкових автомобілів із застосуванням знижених ставок акцизного податку у кількості не більше одного автомобіля протягом календарного року дасть можливість одній фізичній особі ввести за пільговими ставками до трьох легкових автомобілів.

Законопроектом України № 4905 від 6 липня 2016 року передбачається встановити, що знижені ставки акцизного податку застосовуються для легкових автомобілів, якщо вони ввозяться на митну територію України виключно фізичними особами для власного використання, які здійснюватимуть їх першу реєстрацію в Україні. Такі ставки не можуть застосовуватися для легкових автомобілів, якщо вони вироблені до 1 січня 2010 року, або ввозяться на митну територію України фізичною особою в кількості понад один легковий автомобіль протягом строку дії знижених ставок акцизного податку.

В цілому проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про внесення змін до підрозділу 5 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку ринку вживаних транспортних засобів» стосовно уточнення деяких положень» направлено на створення умов для унеможливлення використання схем оптимізації пільгового оподаткування транспортних засобів, надання можливості сплати акцизного податку за зниженими ставками виключно для фізичної особи, яка ввозить легковий автомобіль на митну територію України для власного використання та особисто реєструє його на себе у кількості не більше одного легкового автомобіля протягом строку дії знижених ставок акцизного податку.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.