Хто спричинив експортний провал?

19 квітня 2016, 10:23
Власник сторінки
0
170

Товарний експорт України у 2015 р. скоротився на 29,3% (-$15,8 млрд) – з $53,9 млрд у 2014 р. до $38,1 млрд у 2015 р.

Товарний експорт України у 2015 р. скоротився на 29,3% (-$15,8 млрд) – з $53,9 млрд у 2014 р. до $38,1 млрд у 2015 р. При цьому частка сировини та товарів з мінімальним ступенем обробки виросла з 60% до 62%, що свідчить про примітивізацію експорту та зниження його доданої вартості.

Лише 31% цього падіння відбулося за рахунок скорочення експорту до РФ, ще 23% – за рахунок падіння експорту до ЄС, ще по 5% – втрата експорту до Туреччини, Білорусії та Єгипту.

Що стосується товарної структури скорочення експорту, найбільш суттєво впав експорт чорної металургії (-$4,8 млрд) та машинобудування (-$1,7 млрд), в той час, як найбільше зростання показав експорт цукру та кондитерських виробів (+$0,02 млрд) і тютюну (+$0,02 млрд).

Таким чином, експортний провал став результатом не стільки втрати російських ринків, скільки недолугої економічної й торговельної політики Мінекономіки, не здатної посилити конкурентоздатність вітчизняного виробництва, диверсифікувати товарну структуру українського експорту, підвищити рівень доданої вартості, сприяти проникненню українських товарів на нові ринки тощо.

Радикальна партія неодноразово пропонувала інструменти державного стимулювання експорту, інвестицій та виробництва, які дозволять кардинально виправити ситуацію – експортно-кредитне агентство, індустріальні парки, державний банк відбудови й розвитку та ін. На жаль, уряд замість того, щоб скористатись цими пропозиціями, продовжує реалізовувати провальну неоліберальну економічну політику.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.