Видобувачі газу можуть зітхнути з полегшенням

14 грудня 2015, 17:00
Власник сторінки
0
43
Видобувачі газу можуть зітхнути з полегшенням

Мінфін у проекті Податкового кодексу пропонує нововведення в питанні зниження ренти. Якщо окресленої стратегії таки буде дотримано, інвестування в галузь може справді суттєво пожвавитися.

Так, передбачається, що ставки ренти при комерційному видобутку газу будуть знижені з 55 % до 29 % (при глибині свердловини до 5 км) і з 28 % до 14 % (при більшій глибині свердловини) з 1 січня 2016 року, а до 20 % і 10 % (залежно від глибини свердловини) відповідно з 2018 року. З 1 січня 2018 року в якості компенсатора для бюджету діятиме надбавка до податку на прибуток для видобувачів газу в розмірі 15 %.

Слід звернути увагу, що ці ставки стосуються видобутку тільки тих підприємств, які орієнтовані на продаж природного газу промисловим споживачам. Тобто, Мінфін, розробивши стратегію стягнення ренти на щонайменше три роки, демонструє іноземним інвесторам готовність до співпраці та закликає інвестувати в галузь. Власне, можна сподіватися, що прогнозованість податкової системи в цій сфері дозволить інвесторам розробляти довготривалі стратегії окупованості інвестицій та прогнозувати розвиток бізнесу.

Крім ставок, Мінфін пропонує змінити й базу оподаткування. Вона на сьогодні вираховується з ціни, що дорівнює максимальному рівню ціни на природний газ, який реалізується промисловим споживачам. У запропонованому варіанті базою стане середня митна вартість імпортного природного газу, що склалася в процесі його митного оформлення під час ввезення на територію України за податковий період.

Внесено корективи й у податковий період, протягом якого переглядається база для оподаткування. Так, якщо раніше НКРЕКП встановлювала тариф на квартал зі сплатою щомісячних авансових внесків, то тепер цей період звужується до календарного місяця. Безперечно, це позитивна тенденція для видобувачів, бо динаміка цін та їх перегляд на зовнішніх ринках відбувається щомісячно і ця динаміка швидше реагує на зміну цін на пов’язані товари, зокрема нафту, газоль, вугілля.

Проте відкритим у цьому переліку змін залишається питання з рентою для підприємств, що видобувають газ на підставі договорів про спільну діяльність, та державних підприємств, які реалізують газ для потреб населення. Це може означати два варіанти: або планується до прийняття ініційований «Батьківщиною» законопроект, по якому, втім, досі не має згоди в парламенті та який направлено на повторне друге читання; або пропонуватиметься зовсім інша модель оподаткування з відмінними від комерційних видобувачів ставками.

У будь-якому випадку, через відсутність станом на сьогодні формули, яка б визначала залежність тарифу для населення від ставки ренти навіть за умови зменшення ставок для видобувачів, поки що про зміну тарифу для населення говорити не доводиться. Тому перегляд тарифів залежатиме тільки від двох критеріїв – курсу гривні та вартості енергоносія на зовнішньому ринку.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.