Кубів проводить "лікбез" і не здає "ПлатінумБанк" та "Фінбанк"

03 квітня 2014, 00:19
Власник сторінки
політконсультант, журналіст
0
150

Шановний Степане Кубів, від Вас чекаю короткої і конкретної відповіді "ТАК!" чи "НІ!". Не потрібно прикриватися Законом "Про банки та банківську діяльність". Ви ж сказали "А", від Вас чекаємо "В"?

Прес-служба Національного банку процює дуже оперативно.  Вчора написав інформаційний запит, а сьогодні отримав відповідь. Власне, це єдиний позитив. Коли почитав відповидь, то склалося  враження, що з мене роблять дурня. 

1. Як і прогнозував на конкретне питання що це за 12 банків, які відмили майже 150 мильярдів гривень, отримав розлогий лікбез про "банківську таємницю". Дякую! Знатиму до кого звератися, якщо в інтернеті не знайду потрібний закон...

ЦИТАТА: "У відповідь на Ваш запит, в межах компетенції, повідомляємо таке. 
Відповідно до Законів України «Про Національний банк України» та «Про банки і банківську діяльність» Національний банк України є центральним банком України, особливим центральним органом державного управління, однією з основних функцій якого є забезпечення стабільності української банківської системи.
 Виконуючи цю функцію, Національний банк здійснює постійний нагляд з дотриманням банками, їх підрозділами, спорідненими особами банків, філіями іноземних банків тощо, які здійснюють свою діяльність на території України, вимог банківського законодавства, нормативно-правових актів Національного банку та економічних нормативів.
 Інформація про банки чи клієнтів, що збирається під час банківського нагляду, становить банківську таємницю."
Порядок та обсяг розкриття банківської таємниці визначений статтею 62 Закону про банки, яка не передбачає розкриття інформації, яка містить банківську таємницю.

2. Замість відповіді на питання чи є у списку "12-ти" банків, які займалися "відмиванням" грошей "ПлатинумБанк" та "ФінБанк" отримав тупу відписку. Але в цій відписці я так і не знайшов заборони називати чи заперечувати проведення перевірки щодо конкретного банку. Ні клієнтів, ні власників, ні результатів перевірки я не вимагав оприлюднювати...
 
ЦИТАТА: "Відповідно до Переліку інформації з обмеженим доступом, що не належить до державної таємниці, у системі Національного банку України, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 14.08.2008 № 246, до банківської таємниці, зокрема, належать: відомості про фінансовий стан окремого банку, банківського об'єднання та юридичних осіб, які отримали ліцензію Національного банку на здійснення окремих банківських операцій; інформація про дотримання економічних нормативів за окремим банком, яка вміщує дані звітності за окремим банком; інформація про банки та їх клієнтів, що зібрана під час проведення банківського нагляду, і матеріали перевірок; відомості про регулювання Національним банком ліквідності окремого банку через різні механізми".

3. Шановний Степане Кубів, від Вас чекаю короткої і конкретної відповіді "ТАК!" чи "НІ!". Не потрібно прикриватися Законом "Про банки та банківську діяльність". Ви ж сказали "А", від Вас чекаємо "В"? 
 
ЦИТАТА: "Слід зазначити, що у відповідності до статті 5 Закону про банки, Національному банку України заборонено будь-яким чином впливати на керівництво чи працівників банків у ході виконання ними службових обов'язків або втручатись у діяльність банку, за винятком випадків, передбачених законом".

4. Готую повторний запит. Спускатиму Кубіва на грішну землю. 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.