Всі хочуть грошей - еліти, президент, народ.

26 грудня 2013, 14:06
Власник сторінки
юрист-кримінолог
0
388
Всі хочуть грошей - еліти, президент, народ.

Війни за гроші знали ще не таке. Гроші допомагають зберегти владу, а влада допомагає накрасти грошей – ось і вся відповідь.

Сьогодні з’явився вже цілий пласт аналітичних статей, роздумів, теорій щодо подій в Україні. Відпрацьовують свій хліб усі: соціологи, політологи, юристи, психологи, історики, культурологи. Всіх цікаво читати і навіть щость згодиться для кіносценаріїв. Проте не переконали вони мене, адже надто все розумно і складно. 

Я не вірю у велику змову, в те, що хтось грає у якусь дивовижну гру, а всі, включаючи президента, – заручники, не вірю у те, що хтось (впливовий та могутній) підставляє президента тощо.

Відповідь, як завжди, на поверхні. Світом правлять гроші. Війни за гроші знали ще не таке. Гроші допомагають зберегти владу, а влада допомагає накрасти грошей – ось і вся відповідь. Гроші, вірніше боротьба за них, є причиною всього, що відбувається зараз в Україні. Росія запропонувала більше. Якщо ЄС чи навіть Гондурас запропонують іще більше, аби погасити 15 млрд, і для себе залишилося б – змінимо вектор на союз із Гондурасом. 

Але грошей хоче не тільки Він, а й оточення, яке неоднорідне і неодновекторне за своїми інтересами. Між ними йде війна за доступ до джерела збагачення. Грошей хоче ЄС – там теж не так усе добре з економікою, тому новий ринок збуту їм конче потрібен. Грошей хоче Росія – вона так само розширює сферу впливу та зберігає ринок.

Кажуть і пишуть, що народ у цій ситуаціїзаручник олігархів і політиків. Як сказати? Народ теж хоче грошей (ну, це ж маємо на увазі, коли говоримо про європейський рівень життя). Нарікати, що народ – тупа масса, яка клює на гачок, – не правильно. Ця масса шукає кращого життя і того, хто це життя пообіцяє, бо попередні обіцяльники втратили довіру. Це нормальний політичний процес із часів утворення держави як юридичного інституту. Щойно, ще до нашої ери, з’явилися надлишки та купка людей взяла на себе повноваження керувати більшістю, відразу виник конфлік інтересів у суспільстві. 
І тут усі заручники один одного: еліти (фінансові та політичні), президент (з сім’єю) і народ.

P.S. Мир і спокій на Землі настане тоді, коли винайдуть вічне джерело грошей, аби вистачило всім, – тобто не настане ніколи.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи-ПРО
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.