Проголосуй за всіх!

21 листопада 2011, 08:30
Власник сторінки
Политолог
0
448

Які наслідки будуть від ліквідації норми "проти всіх"?

Із законом про вибори, наче, все зрозуміло. Крім одного - які наслідки будуть від ліквідації норми "проти всіх"?

За оцінками соціологічної групи "Рейтинг" станом на жовтень 2011 року кількість громадян, які не підтримують жодного кандидата ("проти всіх") складала 13,2%. Це кілька мільйонів людей.

Звісно, автори закону про вибори розраховували, що та, частина виборців, яка хотіла голосувати "проти всіх" або розподілиться між партіями, представленими в бюлетені, або, в крайньому разі, ці голоси будуть поділені в якості "залишкового бонусу" між партіями, які подолають 5% бар'єр.

Якщо перше маловірогідно, то друге цілком логічно випливає із правил розподілу мандатів, прописаних у виборчому законодавстві.

Проте не все так просто і райдужно для авторів закону про вибори. Адже багато громадян просто відмовляться йти на виборчі дільниці, не маючи можливості голосувати "проти всіх", а значна частина - просто псуватиме бюлетені. Це, думаю, буде яскравою подією, яка довго висвітлюватиметься ЗМІ і перевторюватиме вибори на фарс.

А це - перший крок до делегітимізації виборчого процесу і делігітимізації обраного на цих виборах парламентського скликання. Тому автори закону про вибори скасуванням графи "проти всіх" у бюлетені закладають для себе ж міну уповільненої дії.

До речі, порада для тих, хто хоче псувати бюлетені. Ставте галочки у всіх відмітках, а внизу бюлетеня пишіть "ЗА ВСІХ". Це принаймні буде стьобно.

Олексій Краснопьоров, політичний консультант, креативний директор консалтингової агенції Concept GRoup

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи-ПРО
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.