Донецькі торги

29 грудня 2011, 17:02
Власник сторінки
Галерист
0
5424

На масштабному аукціоні сучасного мистецтва у Донецьку «з молотка» пішло 36% робіт

«Купували б більше, та щось мистецтво поганеньке», - переказує мені знайомий коментар одного з учасників торгів.

Інвестори Східної України ще не до кінця сприймають концептуальні і новаторські роботи сучасного напряму. Але найголовніше, що  помітні зацікавлення  і готовність  донеччан вкладати гроші у мистецтво.  Розуміння того, що прекрасне може коштувати прекрасних грошей потроху виховується і плекається донеччанами.

На торгах, організованих аукціонним домом  «Золотий перетин», вперше на вітчизняному арт-ринку було застосовано відео трансляцію за допомогою інтернету.  Це дало змогу брати участь цінителям мистецтва з інших регіонів, розповідає портал ART-Ukraine

Серед іменитих сучасних майстрів на аукціоні були представлені такі художники,  як Анатолій Криволап, Ілля Чічкан, Арсен Савадов, Олександр Ройтбурд  та ін..

Сучасне мистецтво у такому масштабі запропоновано індустріальній столиці чи не вперше. Тому результати торгів є доволі непоганими. Для порівняння: київський аукціон у цьому місяці продав лише 15% виставлених лотів.   Торги вважаються успішними, якщо продається більше 50% робіт, провальними, коли «з молотка» йде менше 20%.

 Аукціонні показники не завжди є відображенням реального попиту на предмети мистецтва. Велику роль грають суб’єктивні,  випадкові фактори: цінова або стилістична невідповідність представлених робіт на конкретному аукціоні запитам інвесторів, що  брали у ньому  участь, «несезон» тощо.

У світі сучасне мистецтво вже давно у фаворі серед інвесторів. Воно приносить більший прибуток, ніж перевірені часом класики. Аукціон у Донецьку показав, що українці теж намагаються залучатись до глобальних тенденцій. Зараз головне – не зупинятись, а продовжувати популяризувати даний напрям на вітчизняному арт-ринку.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.