"Вічні цінності" - вічно в ціні

26 жовтня 2011, 19:58
Власник сторінки
Галерист
0

Арт-банкінг: свіжий і вигідний інвестиційний інструмент, що відкриває широке поле можливостей українським інвесторам


В той час, коли банки в Україні переживають не найкращі часи, а питання «куди вкласти гроші» для вітчизняного інвестора чи того ж банка стає все більш складнішим, треба шукати нових шляхів. На Заході  в нинішній посткризовий період інвестиції в мистецтво завдяки незалежності від фінансових катаклізмів і високим процентам прибутку  користуються великою популярністю, яка продовжує зростати. Для  зручності процедури наприкінці ХХ ст. в Швейцарії був вигаданий такий собі «міждисциплінарний» інструментарій – арт-банкінг. Це своєрідний «мікс» капіталовкладення в предмет мистецтва за рекомендаціями спеціаліста та надійного банківського супроводу з певними гарантіями. Зараз ця послуга, яку успішно використовує Європа, набирає обертів і в Україні, надаючи велику кількість можливостей та варіацій.

Інвестор, наприклад, може придбати бажану картину в розстрочку. Припустимо, він буде виплачувати вартість роботи протягом року хай під начебто дорогих 20% річних, бо ж картина за цей час подорожчає на 5-10%. Та в результаті вкладник все-одно залишиться в плюсі: років через 5 вартість полотна  збільшиться на 50-200%, в залежності від роботи. Виважено і вдало обрані арт-об’єкти  мають властивість зростання в ціні за законами математичних прогресій.

Або інша ситуація: власник картини терміново потребує грошей і згоден продати її відсотків на 20 дешевше її  ринкової вартості, а через певний період часу, обумовлений у договорі, повернути цю роботу на ті ж 20-25 процентів дорожче її нинішньої ціни. Ці умови  з самого початку безпрограшні для інвестора: у випадку, якщо попередній власник з якихось причин не викупить картину у термін, зазначений в контракті, вона залишається у вкладника, що придбав цю роботу за значно меншу вартість, ніж вона є насправді. Картина, таким чином, залишається в нього і продовжує дорожчати, тобто приносити прибуток господарю. Це навіть вигідніше, ніж ломбард. Стрімка еволюція: від боргових розписок в шалені кримінальні 90-ті до передових практик Європи. Принцип той же, але  зараз цивілізація, встановлюючи чіткі правила гри, дозволяє кожній зі сторін бути задоволеною результатами угоди. То ж, друзі, інвестуйте з розумом та натхненням, як казав Стів Джобс: «Покладіться у справах на душу і серце, бо вони якимось чином знають, як треба робити правильно».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.