Деяк підкорив Арт-Монако

20 квітня 2012, 15:56
Власник сторінки
Галерист
0
1565

Європейці поряд із Херстом та Вінклером хочуть бачити нашого Деяка

Відбулася міні сенсація: полотнами Деяка на престижній виставці Арт-Монако 2012 (5-8 квітня) європейці цікавилися не менше, ніж картинами Уорхола, Херста та Вінклера. Одну із чотирьох робіт купили: це – безумовне визнання успіху та майстерності художника.  Критики і мистецтвознавці, які проігнорували багато стендів, нашому приділяли досить високу увагу. Хоча, з іншого боку, це й не дивно, адже за два роки роботи Деяка подорожчали у два рази, а це є неабияким показником. Особливо приємним цей успіх видається на тлі того, що цього року на виставці Арт-Монако було продано менше картин, ніж минулого.

Думаю, український живопис зацікавив публіку саме завдяки свіжій безпосередності і колосальній енергетиці. Класичні європейські краєвиди, виконані у емоційній манері фовізму стихійними кольорами і широкими мазками – несподівана, оригінальна і яскрава ідея.

Арт-Монако 2012 – це різноманітність стилів (від класики до контемпорарі)  та форм (від скульптури і живопису до ювелірних виробів та дизайну), широкий діапазон цін (від 2 тисяч до 35 мільйонів євро) та спектр авторів (від «титанів» арт-ринку, таких як Енді Уорхол, Рой Ліхтенштейн, Пабло Пікассо, Деміен Херст  до ще маловідомих талантів).  

Арт-Монако  хоч досить молода виставка (їй лише три роки), але має свій неповторний шарм і стиль. Лазурне узбережжя, один з кращих конгрес центрів Європи Грімальді Форум. Близько 70 галерей,  автори з 27 країн, 4 000 робіт,  відібраних організаторами.

Купували не лише відомих авторів, а й нові імена, що підтверджується успіхом нашого Михайла Деяка або, наприклад, популярністю робіт індонезійських художників.

У плані відкриття нових талантів вітчизняному «Арсеналу» необхідно брати приклад у іноземних колег. Організатори українських виставок натхненно продовжують виставляти лише розкручених митців. Відкриття нових імен не відбувається. Це абсолютно неприродна і нездорова ситуація для мистецького ринку,  який потребує постійної динаміки. Наприклад, якщо на виставках зразка Арт-Монако-2012 в середньому 25% картин – це нові імена, то на українських подіях – не більше 10%. І це при тих талантах, що має український живопис! «Завдяки таким діям» втрачається здорова конкуренція і вартість українських полотен почне відставати від вартості європейських картин. Молодим талантам дуже складно показати себе на масштабних арт-подіях в Україні. Такий перебіг подій потрібно змінити!

Я впевнений, що українські художники – майбутнє світового мистецтва. Впевнений, не за горами той час, коли наші митці будуть представлені на світовому мистецькому Олімпі – в Арт-Базелі. І особисто я докладу до цього усі свої зусилля, адже українці варті того, аби бути визнаними світом.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.